Otkaz ili ostavka: Stiv Benon odlazi iz Bele kuće

Svet 18. avg 201719:23 > 20:03
Podeli:
Izvor: Tanjug/AP/Alex Brandon

Savetnik predsednika SAD Donalda Trampa Stiven Benon podneo je danas ostavku, saopštila je Bela kuća. Njujork tajms je ranije objavio da je Tramp nekim saradnicima rekao da je odlučio da smeni Benona.

„Šef kabineta Džon Keli i Stiven Benon su se saglasili da danas bude poslednji Benonov dan ovde“, rekla je portparolka Bele kuće Sara Hakabi Sanders.

Independent piše da je predsednik SAD doneo odluku o smeni Benona i podseća da se takva odluka i očekivala posle prve provere koju je sproveo šef osoblja Bele kuće Džon Keli, prenose američke TV mreže.

Predsednik i njemu bliske osobe su „raspravljali kada i kako da otpuste Brenona“, piše Njujork Tajms i navodi da Tramp navodno nije mogao da odluči da li da zadrži Brenona „još neko vreme“.

Benon je bio glavni Trampov savetnik tokom predsedničke kampanje, a smatra se da je on, kao populista, okrenuo Trampa ka jakim nacionalističkim stavovima i oblikova njegove poruke tako da potresu milione Amerikanaca nezadovoljne trenutnim stanjem i svojim položajem.

Jedan zvaničnik Trampove administracije rekao je da je Benon podneo ostavku još 7. avgusta, dok je drugi objasnio da se američki predsednik umorio od strateških pristupa svog glavnog savetnika i da je tražio način da ga se reši.

Pored toga što je poslednjih meseci bio u lošim odnosima sa samim Trampom, Benon je od početka bio u sukobu sa takozvanim globalističkim krilom u Beloj kući, kojem pripadaju Trampov zet Džerad Kušner i direktor Nacionalnog ekonomskog saveta Geri Kon.