Nobelovka Malala Jusufzai primljena na Oksford

Svet 17. avg 201712:18 > 12:22
Podeli:
Izvor: REUTERS/Afolabi Sotunde

Malala Jusufzai, dobitnica Nobelove nagrade za mir zbog svog zalaganja za školovanje devojčica, primljena je na britanski univerzitet Oksford.

„Toliko sam oduševljena što ću pohađati Oksford. Čestitam svim maturantima najtežu godinu. Želim vam sve najbolje u vašem budućem životu“, napisala je 20-godišnja Pakistanka na svom Tviteru, koji prati više od 776.000 ljudi.

Njena poruka propraćena je fotografijom potvrde o prijemu na ugledan univerzitet: „Čestitamo. Potvrđujemo da ste upisani na Univerzitet Oksford na studije filozofije, politike i ekonomije“.

Malala se školovala u gimnaziji u Birmingemu u Velikoj Britaniji koja je 2012. dala azil njoj i njenoj porodici, pošto je bila teško ranjena u atentatu talibana.

Tada 15-ogodišnja Malala bila je pogođena u glavu i rame u napadu na školski autobus kojim se vraćala iz svoje škole u Mingori u dolini Svat u Pakistanu. Od tada je postala ikona borbe za pravo na školovanje žena, što je odbor za dodelu Nobelove nagrade prepoznao i dodelio joj Nagradu za mir 2014.

Malala je u julu otvorila nalog na Tviteru, poslednjeg dana u školskim klupama. „Odlazak iz škole ostavlja slatko-gorki okus“, napisala je i dodala: „Oduševljeno gledam u budućnost… znam da se miliouni devojaka u svetu ne školuje i možda im se nikada neće pružiti prilika da završe studije“, napisala je.