Benon: SAD su u ekonomskom ratu sa Kinom

Svet 17. avg 201707:45 > 12:13
Podeli:
Izvor: Tanjug / AP, Carolyn Kaster

SAD su u "ekonomskom ratu" s Kinom, izjavio je Stiv Benon, glavni, strateški savetnik američkog predsednik Donalda Trampa, i dodao da zemlja treba najviše da se posveti tom pitanju, a manje Severnoj Koreji. Nema pobednika u ekonomskom ratu, odgovorila Kina.

„Mislim da je ekonomski rat sa Kinom, pitanje broj jedan. Tome treba najviše da se posvetimo“, ocenio je Benon u intervjuu za sajt American Prospect.

Benon je rekao da ako SAD „nastave da gube taj rat“, zemlja će za pet do deset godina biti „na putu bez povratka“.

„Mi smo u ekonomskom ratu s Kinom. Oni (Kinezi) i ne kriju to što rade“, rekao je Benon, bivši vlasnik Breitbart News, koji je objavio platformu američke ekstremne desnice koja je kasnije preimenovana u desnu alternativu (all-right).

Benon, koji je prema oceni Frans presa izolovan u Beloj kući sa drugačijim stavovima od zvaničnih i čiju ostavku traže mnogi Trampovi kritičari i iz redova republikanaca i demokrata, kritikovao je i nedavne predsednikove pretnje Severnoj Koreji.

„Nema vojnog rešenja. To ne stoji. Dok se ne razjasni pitanje da oko deset miliona stanovnika Južne Koreje neće umreti u narednih 30 minuta, ako bi došlo do napada konvencionalnim oružjem, ne vidim o čemu je reč. Zbog toga, nema vojnog rešenja“, rekao je Benon.

Prema njegovim rečima, ne stoji ni pritisak Pentagona i Stejt departmenta prema Kini da utiče na smirivanje tenzija na Korejskom poluostvu.

Benon je povodom nedavnih nereda ekstremne desnice u Šarlotsvilu u saveznoj državi Virdžiniji rekao da su „etno-nacionalisti gubitnici i na margini društva“.

„Etno-nacionalisti su gubitnici i na margini društva. Mislim da su im mediji dali veći značaj. Treba da ih uništimo. Ti momci su samo klovnovi“, dodao je Benon.

Kina: Nema pobednika u ekonomskom ratu

Portparolka kineskog Ministarstva inostranih poslova Hua Čuning izjavila je da obe zemlje imaju koristi od trgovine.

„Nema pobednika u ekonomskom ratu“, rekla je ona pozivajući na dijalog o daljem razvoju kinesko-američkih trgovinskih veza.

Kineska vlada je pre dva dana kritikovala Trampovo naređenje o mogućoj istrazi da li je Peking nepropisno nabavljao stranu tehnologiju i saopštila da će „preduzeti sve prikladne mere“ da bi zaštitila kineske interese.

Tramp je naložio američkim trgovinskim zvaničnicima da ispitaju da li Peking suprotno pravilima zahteva od stranih kompanija da predaju tehnologiju u zamenu za pristup kineskom tržištu.