Britanija želi privremenu carinsku uniju posle Bregzita

Svet 15. avg. 201708:27 > 08:30
Podeli:
Izvor: Reuters/Toby Melville

London želi da s Briselom pregovara o "privremenoj carinskoj uniji" nakon izlaska Velike Britanije iz Evropske unije, saopštilo je britansko ministarstvo za Bregzit.

U saopštenju se navodi da britanska vlada želi „tranzicioni period“ tokom kojeg bi se sačuvala „bliska veza“ sa evropskom carinskom unijom. 

„Jedan mogući pristup je privremena carinska unija između Velike Britanije i EU i tokom tog perioda tranzicije koji bi bio dogovoren s Briselom, Britanija bi dogovarala nove ambiciozne trgovinske sporazume širom sveta“, piše u saopštenju. 

Ministarstvo procenjuje da bi tranzicioni period dao „potrebno vreme (…) za dovođenje u red budućih carinskih sporazuma“ i omogućio „sigurnost za kompanije i kapacitet za meku tranziciju“.

Brojni eksperti su ocenili da će biti veoma teško ispregovarati novi trgovinski sporazum Velike Britanije i EU pre nego što ta zemlja napusti Uniju 2019. Laburistički poslanik u britanskom parlamentu Kris Lesli je predlog o privremenoj carinskoj uniji opisao kao „spisak lepih želja“. 

Pregovori Velike Britanije i EU su počeli u junu i za sada se vode oko tri ključne tačke – budućim pravima Evropljana u Britaniji, finansijskim detaljima i granici sa Irskom.