I u Austriji pronađena prva zaražena jaja

Svet 14. avg. 201721:44 > 21:46
Podeli:
Izvor: REUTERS/Francois Lenoir

Austrijska agencija za bezbednost hrane (AGES) saopštila je da je pronašla prva jaja zaražena insekticidom fipronilom u toj zemlji, ali da je njegov najviši nivo znatno manji od nivoa koji je izmeren u Belgiji.

Agencija je navela da je osam od 80 uzoraka testiranih širom zemlje pokazalo tragove fipronila, s najvišim nivoom od 0,1 miligram po kilogramu.

To je ispod granice EU od 0,72 miligrama po kilogramu, a AGES navodi da su tragovi insekticida u Austriji 10 puta niži od najvišeg izmerenog nivoa, otkrivenog u Belgiji.

U saopštenju se navodi da je fipronil otkriven u isporuci proizvoda od jaja namenjenih restoranima, i da ona potiču iz Nemačke, Holandije, Belgije i Poljske.

Stručnjaci smatraju da je nizak rizik od trovanja usled ishrane jajima zaraženim fipronilom. Ipak, ilegalna upotreba tog insekticida u cilju tretmana krpelja, buva i vaški kod kokoši nosilja, primorala je evropske agencije za bezbednost hrane da izdaju upozorenja i povlače uvozbu robu koja bi mogla da bude zaražena.

Milioni jaja povučeni su prethodnih dana iz prodavnica u brojnim evropskim zemljama zbog mogućnosti da su zaražena fipronilom.

Fipronil je organsko jedinjenje koje se često koristi u veterinarskim preparatima protiv buva, grinja, parazita i krpelja, ali je njegova upotreba zabranjena za lečenje životinja koje ljudi koriste u ishrani.

Svetska zdravstvena organizacija ocenila je da je fipronil u većoj količini „umereno otrovan“ za ljude, jer može da bude opasan za bubrege, jetru i tiroidnu žlezdu.