Njujork tajms: Ukrajinski motori na raketama Severne Koreje

Svet 14. avg. 201714:57 > 15:57
Podeli:
Izvor: Reuters/KCNA

Severna Koreja je na crnom tržištu kupila motore za balističke rakete koje je nedavno testirala, piše danas dnevnik Njujork Tajms, pozivajući se na procene stručnjaka i američkih obaveštajnih službi. Prema tim podacima, raketni motori su najverovatnije napravljeni u fabrici u Ukrajini koja je bila deo sovjetskog raketnog programa.

Njujork Tajms navodi da je nabavka ukrajinskih raketnih motora razlog zašto su severnokorejske probe balističkih raketa bile uspešne u proteklih nekoliko meseci, za razliku od prethodnih testova.

Stručnjak za raketno naoružanje u Međunarodnom institutu za strateške studije Majkl Eleman je ocenio da je Severna Koreja, posle neuspešnih proba, promenila kanale snabdevanja.

„Verovatno su motori stigli iz Ukrajine, ali je glavno pitanje koliko ih je stiglo u Severnu Koreju i da li im Ukrajinci pomažu“, rekao je Elman.

On je dodao da su istražitelji Ujedinjenih nacija utvrdili da je Severna Koreja probala da ukrade informacije o raketama od ukrajinske vojne industrije.

Drugi stručnjaci smatraju, na osnovu fotografija novih severnokorejskih raketa, da su one veoma slične sovjetskim balističkim projektilima i da imaju motore dovoljno snažne da nose i 10 nuklearnih glava po raketi.

Izvor : Reuters/KCNA

Motori kakvi se vide na tim fotografijama su bili na projektilima razmeštenim na samo nekoliko mesta u Sovjetskom Savezu.

Stručnjaci veruju da Severna Koreja nije imala dovoljno znanja da tako brzo izvede promenu tehnologije. Severna Koreja je za samo 10 meseci uspela da dođe do uspešne probe balističke rakete, podseća Njujork Tajms.

Istražitelji smatraju da su motori iz fabrike Južmaš u ukrajinskom gradu Dnjepru, koji se nalazi na liniji razgraničenja između proruskih i ukrajinskih snaga na istoku zemlje.

Ta fabrika je pre raspada Sovjetskog Saveza pravila najsnažnije balističke rakete, uključujući interkontinentalne projektile ss-18. Proizvodnju je nastavila za potrebe ruskih oružanih snaga i posle raspada Sovjetskog Saveza.

Fabrika je na ivici stečaja već nekoliko godina, navodi Njujork Tajms. Južmaš je prošlog meseca negirao tvrdnje da je pred bankrotom i da učestvuje u transferu potencijalno opasnih tehnologija izvan Ukrajine.

Ukrajina: Navodi lažni

Sekretar ukrajinskog Saveta za bezbednost i odbranu Aleksandar Turčinov rekao je da ukrajinske kompanije nisu snabdevale Pjongjang oružjem ili vojnim tehnologijama, a informacije Njujork tajmsa nazvao je lažnim.

„Takvi podaci su neosnovani. Kijev režim Pjongjanga smatra totalitarnim, opasnim i nepredvidivim i podržava svake sankcije protiv Severne Koreje“, rekao je Turčinov.