Slonovi pomogli spasavanje stotine turista u Nepalu

Svet 14. avg. 201713:24 > 13:26
Podeli:
Izvor: Printscreen/Reuters

Slonovi su pomogli da stotine turista budu spasene iz poplavljenog safari parka u Nepalu, gde je broj žrtava poplava i odrona porastao na 70.

Rekta Rapti izlila se iz korita u Saurahi, 80 kilometara južno od prestonice Kathmandua i poplavila hotele i restorane, a voda je zarobila oko 600 turista.

Sauraha, smeštena blizu nacionalnog parka Čitvan, dom je 605 nosoroga i popularno odredište stranih turista koji uživaju u posmatranju tih životinja i jahanju slonova.

„Juče je oko 300 gostiju spaseno na leđima slonova ili traktorskim prikolicama blizu Baratpure, a preostali će biti na sigurno prevezeni danas“, rekao je Suman Gmiire, menadžer hotelske grupe Sauraha.

Poplave su pogodile i obližnju severnoistočnu indijsku državu Asam, gde je u poslednja dva dana stradalo najmanje 15 ljudi, a raseljeno je skoro 2,3 miliona.

Pod vodom je i gotovo 90 odsto nacionalnog parka Kaziranga u Asamu koji je dom najveće populacije nosoroga, ugrožene vrste, rekla je ministarka za šume Pramila Rani Brama i dodala da su se nosorozi preselili u više predele.

Monsunske kiše koje počinju u juna i traju do septembra, dragocene su za poljoprivredu od koje Nepal snažno zavisi, ali svake godine ubiru i danak u ljudskim životima i izazivaju štete.