Uhapšen milijarder zbog pranja novca i podmićivanja

Svet 14. avg. 201711:14 > 11:19
Podeli:
Izvor: REUTERS/Stringer

Izraelska policija saopštila je da je privela biznismena, milijardera Benija Stajnmca i još četiri osobe zbog sumnje za pranje novca, ometanje pravde i podmićivanje.

Policija je navela da su oni uhapšeni i saslušani posle zajedničke istrage švajcarskih i američkih vlasti o krivotvorenju dokumenata i fiktivnim sporazumima o nekretninama u inostranstvu, preneo je Asošijeitd pres.

Stajmec je na čelu kompanije BSGR za iskopavanje dijamanata sa sedištem u Ženevi i procenjuje se da ima više od milijardu dolara. Njega su izraelske vlasti privele u decembru zbog optužbi da je podmićivao zvaničnike u afričkoj državi Gvineji, posle čega je bio u kućnom pritvoru dve nedelje.

Istraga pre njegovog privođenja u decembru je vođena zajedno sa zvaničnicima u SAD, Švajcarskoj i Gvineji kao deo globalnog nastojanja koja predvodi OEBS da se zaustavi korupcija u više zemalja.

Sumnja se da su on i neki drugi Izraelci platili desetine miliona dolara mita zvaničnicima u Konakriju, glavnom gradu Gvineje, za njihovu pomoć u ostvarivanju lokalnih poslovnih interesa.