Vanredno stanje na Zakintosu zbog požara

Svet 14. avg. 201708:06 > 12:56
Podeli:
Izvor: Reuters/Costas Baltas

Grčke vlasti proglasile su vanredno stanje na ostrvu Zakintos gde već četvrti dan bukte požari. Vlasti i vatrogasci veruju da su požari podmetnuti.

Vatrogasna služba je saopštila da vatra gori na 12 frontova, dodajući međutim da požar ne preti kućama ili odmaralištima na ostrvu koje je popularna turistička destinacija.

Gradonačelnik Zakintosa Pavlos Kolokocas je naveo u pisanoj izjavi da postoje „jasni pokazatelji“ da su požari podmetnuti. Vatrogasna služba saopštila je da postoje „dobro osnovane sumnje“ za tvrdnje da su požari namerno izazvani, pošto je pet požara izbilo u subotu uveče i nedelju rano ujutru, a potom još tri tokom dana.

Grčki ministar pravosuđa Stavros Kontonis rekao je tokom posete ostrvu da su „požari planirani“.

Izvor : Reuters/Alkis Konstantinidis

Vatrogasna služba u saopštenju ističe da jaki udari vetra dodatno otežavaju gašenje vatre. Požari su do sada uništili pošumljeno područje i maslinjake.

U subotu su u Grčkoj izbila 53 požara i još nekoliko u nedelju, uključujući i kod odmarališta nedaleko od Atine. Veliki požar severno od Atine preti kućama i širi se borovom šumom već drugi dan. Zvaničnici su naveli da dva aviona i pet helikoptera pokušavaju da ugase požar 45 kilometara severno od Atine.