Tramp na meti kritika zbog odgovora na nasilje u Virdžiniji

Svet 13. avg. 201718:11 > 18:11
Podeli:
Izvor: Reuters/Joshua Roberts

Američki predsednik Donald Tramp našao se na meti oštrih kritika zbog odgovora na nasilje u Virdžiniji na jučerašnjem skupu desničarskih ekstremista i zbog toga što nije dovoljno izričito osudio radikalizam, tokom kojeg su tri osobe stradale. Kritike mu upućuju i republikanci i demokrate.

Bela kuća je zbog toga danas saopštila da je Tramp u svom govoru o nasilju u Šarlotsvilu osudio sve oblike „nasilja, netrpeljivosti i mržnje“, uključujući „bele suprematiste, Kju Kluks Klan, neonaciste i sve ekstremističke grupe“.

„Predsednik je u svojoj jučerašnjoj izjavi vrlo snažno istakao da osuđuje sve oblike nasilja, netrpeljivosti i mržnje“, što uključuje i ekstremističke grupe, rekao je portparol Bele kuće.

Pozvao je na nacionalno jedinstvo i ujedinjenje svih Amerikanaca, dodao je.

Skup pokreta američke krajnje desnice u subotu koji je prerastao u nasilje, pri čemu je poginula jedna osoba, a desetine su povređene, i izazvao je talas kritika na račun američkog predsednika u kojima mu se zamera da se nije jasno odredio prema tim događajima.

Trampa kritikuju i levica i desnica jer smatraju da je predugo čekao da se oglasi o nasilju, a kada je to učinio, nije izričito osudio pokret belih suprematista.

Tramp je u sinoć nakon protesta pozvao Amerikance da prevaziđu mržnju i netrpeljivost kako bi spriječili takve nasilne prosvjede.

„Najstrožije osuđujemo ovaj nečuveni izliv mržnje, netrpeljivosti i nasilja na mnogo strana“, poručio je novinarima na svom golf terenu u Nju DŽersiju.

„Svi se moramo ujediniti i osuditi sve što mržnja predstavlja. U Americi nema mesta ovakvom nasilju. Budimo svi kao jedno“, napisao je u subotu američki predsednik na svom Tviter profilu.