Tri osobe poginule u nemirima zbog skupa desničara u SAD

Svet 13. avg. 201709:31 > 18:19
Podeli:
Izvor: REUTERS/Jim Bourg

U nemirima zbog skupa ekstremnih desničara u američkoj državi Virdžinija tri osobe su poginule, a više ih je ranjeno, saopštile su lokalne vlasti.

Jedna učesnica kontramitinga je stradala kada se automobil zaleteo u masu, a dva policajca su poginula kada se srušio njihov helikopter tokom nadgledanja skupa.Vozač automobila je uhapšen i optužen za ubistvo, nanošenje povreda i bekstvo.

Američki ministar pravde Džef Sešns osudio je „rasnu netoleranciju i mržnju“ posle nasilja u Virdžiniji i naveo da nasilje u Šarlotsvilu „udara u srce američkog prava i pravde“.

„Užasnut sam tim incidentom sa automobilom u kojem je jedna osoba poginula a ima i mnogo povređenih“, naveo je na Tviteru gradonačelnik Šarlotsvila Majk Sajner.

Prema prvim informacijama, žrtve su učesnici kontramitinga koji su protestovali zbog skupa radikalne desnice.

Tragedija se dogodila u već napetoj atmosefori, dva sata posle skupa ekstremne desnice koju je policija rasterala suzavcima.

Lokalni mediji su pre skupa strahovali od nasilja pošto je u Virdžiniji zakonom dozvoljeno posedovanje i nošenje oružja na javnom mestu.

Vlasti Virdžnije su pre skupa proglasile vanredno stanje kako bi prema zakonu mogli da rasporede dodatne snage bezbednosti.

Desničari, među kojima su bili predstavnici grupa bliskih staroj rasističkoj organizaciji Kju Kluks Klana (KKK) i neonacistima, okupili su se u znak protesta zbog uklanjanja spomenika generalu Robertu Liju u gradskom parku Šarlotsvila.

Robert Edvard Li (1807-1870) bio je general SAD, a kasnije komandant snaga Konfederacije u Američkom građanskom ratu (1861-1865). Li se smatra jednim od najznačajnijih vojnih zapovednika u istoriji SAD.

Pogledajte prilog: