Tramp razgovarao s Makronom: SAD spremne za "vojne mere"

Svet 12. avg. 201721:16 > 21:21
Podeli:
Izvor: REUTERS/Yves Herman

Američki predsednik Donald Tramp ponovio je u telefonskom razgovoru s francuskim kolegom Emanuelom Makronom da su SAD spremne, ako to bude neophodno, da upotrebe "vojne mere" protiv Severne Koreje, saopštila je Bela kuća.

„Sjedinjene Države, sa svojim saveznicima, spremne su da sprovedu kompletan asortiman diplomatskih, ekonomskih i vojnih mera“ kako bi se okončale nuklearne pretnje iz Severne Koreje, navodi se u saopštenju.

Bela kuća je dodala da su se Tramp i Makron založili da zajedno rade, kako bi sankcije UN bile primenjene prema Severnoj Koreji.

Makron je ranije pozvao na „odgovornost i sprečavanje eskalacije napetosti“ posle nekoliko dana rastućih tenzija između Vašingtona i Pjongjanga. 

„Međunarodna zajednica mora delovati zajednički, snažno i efikasno da bi se Pjongjang bezuslovno vratio dijalogu“, rekao je francuski predsednik. 

Francuska i „ostali članovi Saveta bezbednosti“ zahtevaju od Severne Koreje da se „bez odlaganja povinuje svojim međunarodnim obavezama i pristupi potpunom, proverljivom i nepovratnom prekidu svog raketnog i nuklearnog programa“. 

Makron je potvrdio „francusku solidarnost sa saveznicima i partnerima u regionu“. 

Tramp je u petak uveče razgovorao i s kineskim kolegom Si Đinpingom, koji je američkom predsedniku rekao da se uzdrži od „reči i dela“ koji bi dodatno pogoršali situaciju na Korejskom poluostrvu.