Lekari bez granica suspenduju delovanje na Sredozemnom moru

Svet 12. avg. 201717:11 > 17:17
Podeli:
Izvor: Reuters/Stefano Rellandini

Organizacija "Lekari bez granica" saopštila je da će suspendovati svoje spasilačke operacije u Sredozemnom moru jer se kako kažu, njihovi članovi osećaju ugroženim od libijske Obalske straže, a i politika italijanskih vlasti dodatno im otežava posao.

Odluka te organizacije poslednja je u nizu dešavanja zbog sve jačih tenzija između Rima i nevladinih organizacija, pošto problem sa migrantima dominira na domaćoj političkoj sceni pred izbore zakazane za početak naredne godine.

„Suspendujemo naše aktivnosti jer sada smatramo da je preteće ponašanje libijske Obalske straže veoma ozbiljno. Ne možemo ugrožavati živote naših kolega“, rekao je predsednik italijanskog ogranka Organizacije „Lekari bez granica“ Loris de Filipi.

U protekle četiri godine u Italiju je stiglo skoro 600.000 migranata i većina njih je krenula iz Libije. Više od 13.000 migranata je poginulo u pokušaju prelaska Sredozemnog mora.

Brodovi humanitarnih organizacija odigrali su veliku ulogu u operacijama spašavanja, jer su od početka godine pokupili više od trećine migranata koji su stigli do obale.

Međutim, Italija strahuje da te grupacije svojim postupcima podstiču krijumčarenje ljudi i ohrabruju migrante da krenu na opasan put zbog čega je predloženo „Pravilo ponašanja“ na osnovu kojeg mogu delovati.

Nekoliko organizacija, uključujući „Lekare bez granica“ odbilo je da potpiše „Pravila ponašanja“.