Merkel poslala oštru poruku nemačkoj autoindustriji

Svet 12. avg. 201716:11 > 16:14
Podeli:
Izvor: REUTERS/Hannibal Hanschke

Nemačka automobilska industrija, opterećena skandalom s ekotestovima, mora da se promeni ili će izgubiti poverenje javnosti, upozorila je kancelarka Angela Merkel u govoru kojim počinje kritičnu fazu kampanje za parlamentarne izbore sledećeg meseca.

„Želimo snažnu automobilsku industriju“, rekla je Merkel i dodala „ali želimo i visoke ekološke standarde“, te je upozorila da se industrija kocka s poverenjem naroda.

Ona je učestvovala na skupu koji je organizovala njena stranka Dortmundu, u vreme kada ankete pokazuju iznenadan pad popularnosti, piše agencija Dpa. Pritom je odbacila predlog socijaldemokrata da se uvedu kvote za električna vozila u Evropi, ocenivši da bio to bilo suviše komplikovano, piše agencija Rojters.

Socijaldemokratski lider Martin Šulc, njen glavni izazivač na izborima u septembru, u petak je predložio takve kvote za Nemačku i za EU, jer veruje da bi to podstaklo inovativnost u industriji.

„Ne mislim da je kvota za E-vozila – za ovu tehnologiju – dobro promišljena“, rekla je kancelarka. „U tom bismo slučaju godinama pregovarali u Evropi“, rekla je.

Umjesto toga, pozvala je da se donese bolja strategija, koja bi pomogla autoindustriji da se prebaci na proizvodnju električnih vozila.

„Moramo biti brzi u inovaciji“, rekla je, a „onde gde kompanije ne mogu same, vlada mora stati iza njih“, rekla je Merkel.

Nemački proizvođači automobila pod pritiskom su, otkako je u septembru 2015. Folksvagen priznao da je varao na ekotestovima više od 11 miliona vozila širom sveta. Politička snaga nemačke autoindustrije posebno je pod lupom javnosti uoči parlamentarnih izbora i proučavaju se veze između te industrije i političkog establišmenta.

Kriza se otvorila prošli mesec kada se otkrilo da su VW, Audi, Porše, BMW i Dajmler članovi tajnog kartela od 90-ih godina unutar kojeg su se dogovarali o kontrolama emisija gasova i standardima.

Uprkos padu popularnosti kancelarkin CDU u koaliciji s bavarskom strankom CSU i dalje vodi s oko 40 odsto u odnosu na levi centar socijaldemokrata kome ankete daju oko 24 odsto glasova.