Poljaci napadaju turiste, na meti Portugalci, Bugari…

Svet 12. avg. 201716:11 > 16:20
Podeli:
Izvor: Freeimages/lusi

U napadima na izbeglice i imigrante iz Azije i Afrike u Poljskoj, žrtve odnedavno postaju i turisti iz južnih zemalja Evrope i iz Latinske Amerike, zbog nešto tamnijeg tena od prosečnih Poljaka i u najnovijem talvom incidentu se jedan Poljak u mestu Glivice na jugu Poljske bacio na grupu bugarskih i portugalskih studenata vičući "marš iz Poljske".

Napad se odigrao u petak uveče ispred restorana „Jermenska“, kada se Poljak bacio na grupu stranih studenata iz programa razmene Erazmus, Portugalce, Jermene i Bugare, napao ih pesnicama vičući „Poljska Poljacima“ i „marš iz Poljske“ u vulgarnoj verziji, javlja poljski list Gazeta viborča. 

U pomoć napadnutim studentima pritrčali su odmah gosti restorana, a vlasnik restorana je pozvao policiju i okačio fotografiju napadača na Tviter, sa apelom Poljacima da pomognu da se nađe, jer takvi ksenofobni nasilnici koji napadaju strance samo sramote Poljsku. 

Na porast rasističkog i ksenofobnog nasilja, a takođe i antisemitizma, upozorili su ovih dana u pismu lideru vladajuće stranke Pravo i Pravda Jaroslavu Kačinjskom i predstavnici poljskih jevrejskih zajednica. 

„Sa velikim uznemirenjem pratimo jačanje antisemitskih stavova u Poljskoj, brutalizaciju jezika i ponašanja od kojih su mnoga uperena protiv naše zajednice. Ne pristajemo na to. Poljska je naš dom i ne želimo da se u njemu osećamo neželjeno a sve češće stičemo takav utisak“, napisali su Kačinjskom u ime jevrejskih zajednica Ana Hipčinjska i Leslav Piševski. 

„Antisemitizam iz zone govora prelazi u dela“, upozorili su u pismu na nedavni napad na izraelske sportiste, motivisan antisemitizmom, kao i na činjenicu da poljski desničarski ekstremisti iz Narodnog radikalnog bloka na raznim državnim manifestacijama nekažnjeno uzvikuju fašističke parole i nose nacionalističke zastave i simbole.