Kineski predsednik i Tramp o denuklearizaciji Severne Koreje

Svet 12. avg. 201708:58 > 09:05
Podeli:
Izvor: Tanjug / Saul Loeb/Pool Photo via AP

Kineski predsednik Si Điping je pozvao sve strane da izbegavaju zapaljivu retoriku i akcije koje mogu da povećaju tenzije na Korejskom poluostrvu.

On je u telefonskom razgovoru sa američkim predsednikom Donaldom Trampom rekao da su Peking i Vašington zainteresovani za denuklearizaciju Severne Koreje.

„Relevantne strane moraju da se uzdrže i izbegavaju reči i dela koje će pojačati napetosti na Korejskom poluostrvu“, naveo je on.

Tramp je zahtevao od Kine da izvrši pritisak na Pjongjang zbog nuklearnog programa koji bi mogao biti usmeren protiv SAD, navodi agencija AP.

Kina je najveći trgovinski partner i izvor pomoći Severne Koreje, ali kineski zvaničnici tvrde da ne mogu primorati Pjongjang da obustavi svoj nuklearni i raketni program.

Američki predsednik Donald Tramp sinoć je najavio da će prekinuti svoj 17-dnevni radni odmor u Nju Džersiju da bi u ponedeljak održao konferenciju za štampu u Vašingtonu.

On je rekao je novinarima da će održati „veoma značajan“ sastanak posle kog će uslediti „velika“ konferencija za štampu, ali nije otkrivao detalje.