Severna Koreja: Tramp čovek lišen razuma, ide nam na živce

Svet 10. avg. 201707:53 > 07:59
Podeli:
Izvor: Reuters

Severna Koreja je odbacila kao nerazumne pretnje američkog predsednika Donalda Trampa da će se vlasti u Pjongjangu suočiti s "besom i vatrom" u slučaju da ispale rakete u pravcu američkog ostrva Guam u Pacifiku.

Komandant raketnih snaga Severne Koreje Kim Rak Gjom rekao je u intervjuu za državnu televiziju da Trampove pretnje „prilično idu na živce“.

On je ocenio da poslednje pretnje predsednika SAD upućene sa terena za golf pokazuju, kako je rekao, njegovu senilnost, navodi agencija AP.

„Neki razgovori nisu mogući sa takvim čovekom lišenog razuma“, kazao je Kim.

Ovo nije prvi put da vlasti u Severnoj Koreji upućuju javne uvrede Vašingtonu i Seulu. Oni su bivšeg predsednika SAD Baraka Obamu nazivali „majmunom“, a tadašnju predsednicu Južne Koreje Park Geun Hje „prostitutkom“.

Severna Koreja upozorila je juče da bi mogla da ispali rakete u pravcu američkog ostrva Guam u Pacifiku, dok je predsednik SAD Donald Tramp obećao vlastima u Pjongjangu da će se suočiti s „vatrom i besom“.

Pjongjang je naveo da „trenutno pažljivo razmatra operativni plan kako bi gađao zone oko Guama i to balističkom raketom srednjeg dometa, Hvasong-12“, javila je severnokorejska agencija KCNA.

Plan se privodi kraju i mogao bi da se sprovede čim to lider Severne Koreje Kim Džong-un to bude odlučio, dodala je agencija.

Guam pripada teritoriji SAD i na tom ostrvu u Pacifiku se nalazi američka vojna baza.

Tramp je nekoliko sati ranije upozorio Severnu Koreju da će se suočiti s „vatrom i besom“ posle izveštaja da američki obaveštajci veruju da je ta zemlja uspela da proizvede nuklearnu bojevu glavu koju mogu na nose postojeće rakete.

„Bilo bi dobro za Severnu Koreju da više ne preti Sjedinjenim Državama. Dočekali bi ih vatra i bes kakve svet još nije video“, izjavio je Tramp.

Uzbuna u Vašingtonu zbog nuklearnog programa Pjongjanga je pojačana nakon dva uspešna testa interkontinentalnih raketa (ICBM) prošlog meseca.