Tilerson: Strategija SAD prema Severnoj Koreji funkcioniše

Svet 09. avg. 201714:29 > 14:40
Podeli:
Izvor: REUTERS/Aaron P. Bernstein

Američki državni sekretar Reks Tilerson izjavio je da američka diplomatska strategija prema Severnoj Koreji funkcioniše, ali i da je predsednik SAD Donald Tramp zapretio toj zemlji da će joj poslati, kako je naveo, snažnu poruku. Tramp je na Tviteru napisao da SAD imaju "daleko jači i moćniji" nuklearni arsenal nego ranije.

Tilerson je rekao da je Tramp zapretio Pjongjangu da će poslati snažnu poruku „na jeziku koji (severnokorejski lider) Kim Džong Un može da razume“.

Američki državni sekretar je to rekao nakon što su Vašington i Pjongjang razmenili pretnje koje su izazavale zabrinutost javnosti da bi moglo da dođe do vojnog sukoba.

 Severna Koreja je saopštila da razmatra plan da „prekrije vatrom“ pacifičko ostrvo Guam, gde se nalaze američke vojne baze.

Ipak, Tilerson je rekao da američka strategija funkcioniše.

On je ocenio da retorika Severne Koreje postaje glasnija, s pojačanim pretnjama, ali je dodao da Pjongjang iz toga može da „izađe“ pregovorima, pod odgovarajućim uslovima.

Savet bezbednosti UN usvojio je 5. avgusta rezoluciju koja predviđa uvođenje novih, oštrijih sankcija Severnoj Koreji, pošto je ta zemlja u julu ispalila drugu interkontinentalnu balističku raketu, koja je, kako je rekao lider Kim Džong Un, pokazala da Pjongjang može da pogodi kopno SAD.

Tramp: SAD imaju daleko jači i moćniji nuklearni arsenal nego ranije

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je da SAD imaju „daleko jači i moćniji“ nuklearni arsenal nego ranije, ali da se nada da neće morati da „upotrebe svoju moć“.

„Moje prvo predsedničko naređenje bilo je da se obnovi i modernizuje naš nuklearni arsenal. Sada je daleko jači i moćniji nego ikada ranije“, naveo je Tramp na društvenoj mreži Tviter.

Američki predsednik je to naveo u jeku pojačanih pretnji koje razmenjuju Vašington i Pjongjang, a koje su izazavale zabrinutost javnosti da bi moglo da dodje do vojnog sukoba.

Tramp je dodao da „nikada neće doći vreme“ kada SAD neće biti „najmoćnija država na svetu“.