Autom namerno naleteo na francuske vojnike, šest povređenih

Svet 09. avg. 201709:17 > 16:28
Podeli:
Izvor: Reuters/Philippe Wojazer

Šest francuskih vojnika je povređeno kada je na njih naletelo vozilo u pariskom predgrađu. Antiteroristički odsek pariskog tužilaštva otvorio je istragu. Francuski premijer Eduar Filip rekao je danas da je "glavni osumnjičeni" za napad automobilom na vojnike u Parizu uhapšen.

Filip je pred poslanicima rekao da je osumnjičeni uhapšen na putu blizu Bulonj-sir-Mera u severnoj Francuskoj i da je vozio automobil korišćen u napadu, preneo je Asošijetid pres. 

Zvaničnici, koji su tražili da im se ne objavljuju imena, kažu da je prilikom hapšenja na putu ka Kaleu policija pucala i ranila čoveka, rođenog 1980, „koji je vozio traženi automobil i bežao“. Tokom potere je udario nekoliko drugih vozila, preneo je Frans pres. 

Antiteroristički odsek pariskog tužilaštva otvorio je istragu o napadu na vojnike u blizini Pariza, gde je vozilo uletelo među njih i povredilo šest vojnika, javio je radio Frans info. Tužilaštvo je otvorilo istragu za „pokušaj ubistva ovlašćenih lica i moguće veze pokušaja napada s nekim terorističkim i kriminalnim udruživanjem“.

Šest francuskih vojnika je povređeno ​u blizini Pariza gde je na njih naletelo vozilo, preneli su mediji u Francuskoj i dodali da su vojnici, među kojima su trojica teže povređeni, prebačeni u bolnicu. Napad se dogodio jutros oko 7, a vozilo je posle napada otišlo u nepoznatnom pravcu. 

Francuska ministarka odbrane Florans Parli, koja je osudila napad, izjavila je da su u pitanju pripadnici pešadijskih jedinica francuske vojske. Prema njenim rečima, teže povrede su zadobila tri vojnika, dok su mediji naveli da nijedan od njih nije u životnoj opasnosti. 

Patrik Balkani, predsednik opštine Levaloa-Pere gde se dogodio napad, rekao je da je prema prvim informacijama u pitanju bio samo jedan muškarac koji je vozio automobil BMW. 

Levaloa-Pere se nalazi na periferiji Pariza i inače je miran deo francuskog glavnog grada u kojem su veoma retki incidenti. Napad se dogodio četiri dana posle pokušaja napada na vojnike u blizini Ajfelove kule u Parizu.

Više od 7.000 vojnika angažovano je radi povećane bezbednosti na javnim mestima širom Francuskoj od uvođenja vanrednog stanja u toj zemlji. Filip je povrdio da uprkos „visokom nivou pretnje“ Francuskoj vlada ostaje privržena planu da ukine vanredno stanje koje traje 21 mesec. 

Filip je izjavio da će novi zakon koji uvodi stalne antiterorističke mere biti dovoljan da nadomesti vanredno stanje uvedeno posle smrtonosnih napada islamskih ekstremista u novembru 2015. Zakon je trenutno u parlamentarnoj proceduri.