UN: Vlasti u Venecueli koriste prekomernu silu

Svet 08. avg. 201713:31 > 13:31
Podeli:
Izvor: REUTERS/Ueslei Marcelino

Venecuelske snage bezbednosti upotrebile su prekomernu silu kako bi suzbile proteste protiv vlade, u kojima je od aprila poginulo više desetina ljudi i uhapšeno gotovo 5.000, od kojih je 1.000 još u pritvoru, objavila je u utorak agencija UN-a za ljudska prava.

Po preliminarnim podacima koji se temelje na 135 intervjua sprovedenih na daljinu i u Panami, UN navodi da je istražio 124 smrtnih slučajeva i utvrdio da su za 46 odgovorne snage bezbednosti, a 27 provladine oružane grupe, dok za ostale još nije jasno ko je odgovoran.

„Zabrinuti smo eskalacijom situacije u Venecueli i ta kršenja ljudskih prava ne pokazuju znakove popuštanja, pa smo zabrinuti zbog smera u kojem se situacija razvija“, rekla je portparol UN-a za ljudska prava Ravina Šamdasani novinarima u Ženevi.

„Odgovornost za kršenja ljudskih prava o kojima govorimo u najvećoj je meri na vladi“, navodi UN.

Venezuelu od aprila potresaju protesti u kojima se traži odlazak socijalističkog predsednika Nikolasa Madura zbog velike krize u zemlji. Do sada je poginulo najmanje 125 ljudi.

U nedelju je grupa muškaraca u vojnim uniformama napala vojnu bazu u Valenciji pozivajući narod na pobunu protiv vlasti. Vojska tvrdi da je napad izvela grupa civilnih kriminalaca obučenih u vojne uniforme i jedan poručnik dezerter.

Maduro je ocenio da je reč o terorističkom napadu i optužio desnicu da želi da ga svrgne s vlasti uz podršku Vašingtona. Venezuelanska vojska do sada se nije odazvala pozivima oporbe da joj se pridruži.