Venecuela na ivici građanskog rata

Svet 07. avg. 201718:59 > 19:24
Podeli:
Izvor: REUTERS/Carlos Garcia Rawlins

Posle referenduma za promenu ustava, koji je organizovala opozicija i referenduma o formiranju Ustavotvorne skuštine, koji je raspisao predsednik Maduro, Venecuela je i dalje na ivici građanskog rata.

Lokalni mediji tvrde da je socijalistički predsednik Nikolas Maduro pre dva dana uspešno ugušio vojnu pobunu. Dva napadača su ubijena, a osam je uhapšeno, među njima i jedan poručnik.

“Suđenje je već počelo i ja sam zatražio maksimalne kazne za sve koji su učestvovali u terortističkom napadu: civile i vojne dezertere”, poručio je Maduro.

Maduro tvrdi da iza pobune deset ljudi stoje SAD.

“Napadači su plaćeni iz Majamija i Kolumbije. Senator Mark Rubio je odmah izašao i podržao puč”, rekao je predsednik Venecuele.

Tokom takozvanog puča, novoizabrana Ustavotvorna skupština jednoglasno je razrešila glavnu tužiteljku i na njeno mesto postavila kandidata lojalnog vladi.

“Da bismo zaštitili radnike tužilaštva, predlažem da Luisa Ortega Diaz bude odmah smenjena, a ne samo suspendovana i to i pre generalne sednice parlamenta”, obrazložio je poslanik Diosdado Kabeljo.

Tužiteljka takvu odluku ne priznaje.

„Ovo je borba za slobodu i demokratiju. Nastaviće mo je dok se ne izborimo za ljudska prava i povratak slobode”, poručila je Luisa Ortega Diaz.

Duboka podela stanovnika Venecuele na pro i antivladine, kao i ekonomska kriza izazvana američkim sankcijama i padom cena nafte dovela je do masovnih demonstracija koje traju još od aprila. Do sada je u nemirima stradalo preko 120 ljudi.

Za sada predsednik Maduro je dovoljno slab da kontroliše situaciju u zemlji i dovoljno jak da održi iznad vode još jednu latinoameričku revoluciju, koja preti da se završi u krvi.