Britanija negira da će platiti 40 milijardi evra za Bregzit

Svet 07. avg. 201717:41 > 17:42
Podeli:
Izvor: Reuters/Peter Nicholls

Vlada Velike Britanije negirala je da je odlučila da plati Evropskoj uniji 36 milijardi funti (oko 40 milijardi evra) poravnanja zbog izlaska iz tog bloka, demantujući medijske navode.

Iznos koji Velika Britanija treba da plati Uniji zbog izlaska jedno je od najspornijih pitanja koje opterećuje pregovore o Bregzitu, a stav EU je da ne želi da razgovara o budućim trgovinskim odnosima s tom zemljom dok se ne postigne napredak po pitanju tog iznosa i drugih bitnih tema.

Sandej telegraf objavio je da su britanski zvaničnici odlučili da ponude Uniji 36 milijardi funti, kako bi dve strane započele pregovore o trgovinskim odnosima.

Portparol britanske premijerke Džejms Slek rekao je da mu taj iznos „nije poznat“, ali da je Velika Britanija spremna da plati za „pošteno poravnanje“ svojih obaveza.

Evropska unija nije zvanično odredila iznos koji Britanija treba da plati, a procene idu i do 100 milijardi evra.

Britanci su na referendumu juna 2016. godine odlučili da napuste EU, a proces izlaska treba da bude okončan do marta 2019. godine.

Iznos koji treba da se plati Uniji vruća je politička tema u Velikoj Britaniji, a neki političari s anti-EU stavom insistiraju da ta zemlja ne treba ništa ni da plati.

Evropski komesar za budžet Ginter Etinger rekao je za današnji list Bild da će Velika Britanija, na osnovu nekih prethodnih obaveza, ostati vezana za dugoročne projekte posle Bregzita i da će zbog toga „morati da prebacuje sredstva Briselu bar do 2020. godine“.

Etinger je naveo da će zbog britanskog izlaska u budžetu EU godišnje biti od 10 do 12 milijardi evra manje, i da će taj manjak biti nadoknađen kominacijom smanjenja troškova i većim plaćanjem drugih članica.