Severna Koreja: Spremni da Americi očitamo ozbiljnu lekciju

Svet 07. avg. 201714:35 > 14:40
Podeli:
Izvor: KCNA via Reuters

Severna Koreja je saopštila da je spremna da očita Americi "ozbiljnu lekciju" uz pomoć svojih strateških nuklearnih snaga, ukoliko ta zemlja preduzme vojnu akciju protiv ove države.

U saopštenju Severne Koreje na regionalnom sastanku u Manili navodi se da severnokorejski nuklearni i raketni program neće biti tema pregovora. 

Pjongjang navodi da su nove sankcije UN „fabrikovane“ i upozorio da će biti preduzete „snažne mere“ tim povodom. U tekstu se dodaje da su UN usvajanjem novih sankcija zloupotrebile svoja ovlašćenja.

Severna Koreja je napomenula da su njeni raketni balistički testovi u julu dokazali da su čitave SAD u njenom dometu i da su ti projektili legitimna sredstva samoodbrane.

Kina: Poštovaćemo sankcije Severnoj Koreji

Kina je saopštila da će „100 odsto“ primenjivati nove sankcije UN uvedene Severnoj Koreji zbog nuklearnog programa te zemlje. 

„Kina će sigurno 100 odsto primenjivati novu rezoluciju, jasno i strogo“, rekao je ministar spoljnih poslova Vang Ji. 

Izjava je data na marginama regionalnog bezbednosnog foruma. 

Savet bezbednosti UN je 5. avgusta jednoglasno odobrio nove sankcije Severnoj Koreji, koje se, između ostalog, odnose na industrije gvožđa i uglja, čime će Pjongjang biti uskraćen za izvoz u vrednosti od milijardu dolara.