Lavrov posle susreta s Tilersonom: SAD spremne na dijalog

Svet 06. avg. 201714:23 > 14:47
Podeli:
Izvor: Reuters/Maxim Shemetov

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je danas da je sa američkim kolegom Reksom Tilersonom razgovarao o uspostavljanju saradnje u oblasti sajber-bezbednosti, kao i u problemu Severne Koreje i drugim pitanjima.

Moskva smatra da bi „kontakti američkog Stejt departmenta i ruskog Ministarstva spoljnih poslova kada je u pitanju sajber-bezbednost bili korisni“, rekao je Lavrov posle sastanka s Tilersonom u Manili, na marginama godišnjeg foruma Asocijacije država jugoistočne Azije (ASEAN), preneo je Sputnjik.

To je prvi sastanak šefova diplomatija dve zemlje od kada su SAD uvele nove sankcije Rusiji.

„Razmatrali smo našu saradnju u drugim oblastima. Podsetili smo na dogovore postignute na sastanku predsednika Rusije i SAD u Hamburgu, uključujući o potrebi uspostavljanja saradnje u sajber-bezbednosti, borbi protiv sajber-kriminala, kao i o našim kontaktima u različitim medjunarodnim pitanjima“, rekao je ruski ministar.

Lavrov je dodao da je Severna Koreja i pitanje njenog nuklearnog programa takodje bila jedna od ključnih tema.

Dvojica ministara su na početku sastanka, kojem su na kratko prisustvovali novinari, uz osmehe razmenili nekoliko reči, ali su ignorisali pitanje o uticaju novih sankcija na njihov razgovor.

Tilerson ni po završetku sastanka nije komentarisao razgovor s ruskim kolegom.

Prvi sastanak predsednika Vladimira Putina i Donalda Trampa bio je u julu u Nemačkoj, na marginama samita Grupe 20 industrijski najrazvijenijih zemalja.

Lavrov: Verujem da su SAD spremne za dijalog sa Moskvom

Lavrov je rekao da veruje da su njegove američke kolege spremne da nastave dijalog s Moskvom o složenim pitanjima uprkos bilateralnim napetostima i uvođenju novih američkih sankcija Rusiji.

„Primetili smo spremnost naših američkih kolega da se nastavi dijalog. Mislim da za to nema alternative“, rekao je Lavrov nakon, kako je kazao, dugog sastanka sa američkim kolegom na margini međunarodne konferencije na Manili.

Lavrov je kazao također da ga je Tilerson pitao kako će Rusija odgovoriti na nove američke sankcije.

„Najviše ga su zanimale… pojedinosti odluka koje smo nevoljno doneli kao odgovor na zakon o protivruskim sankcijama“, rekao je.

Lavrov je kazao i da će se specijalni američki predstavnik za Ukrajinu Kurt Volker uskoro sastati s visokim pomoćnikom ruskog predsednika Vladimira Putina, Vladislavom Surkovim.