Zbog gasnih turbina EU uvela nove sankcije Rusiji

Svet 04. avg 201718:28 > 18:34
Izvor: Reuters

Evropska unija (EU) uvela je nove sankcije Rusiji, koje se odnose na zamenika ruskog ministra za energetiku i tri preduzeća povezana sa preusmeravanjem četiri gasne turbine na Krim, crnomorsko poluostrvo koje je Rusija pripojila, saopšteno je u Briselu.

Tri osobe, među kojima zamenik ruskog ministra energetike Andrej Čerezov i direktor ruskog preduzeća koji je kupio turbine od nemačkog Simensa, dodati su na crnu listu EU. Treća osoba je šef jedne službe ruskog Ministarstva energetike.

Njima će biti zabranjeno putovanje u EU i zamrznuta sredstva, navodi se u saopštenju Saveta EU i dodaje da su i tri preduzeća obuhvaćena novim merama.

Ruski zvaničnici i preduzeća su odgovorni za uspostavljanje „izvora nezavisnog snabdevanja struje u Krimu čime nisu poštovali teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine“, dodaje se u saopštenju.

EU ne priznaje rusko pripajanje crnomorskog poluostrva Krim 2014. godine.

Nemačka firma Simens pokrenula je sudski postupak u Rusiji protiv preduzeća kojima je isporučila turbine i zatražila da joj se vrati roba.

Turbine su isporučene 2016. i bile su namenjene za izgradjnu centrale na polustrvu Taman na jugu Rusije, koje se nalazi u blizini Krima.