Japan smanjuje broj radnih sati, vid prevencije samoubistava

Svet 25. jul. 201714:16 > 16:25
Podeli:
Izvor: AFP/Yoko Akiyoshi

Vlada Japana planira da smanji stopu samoubistava za 30 odsto u narednoj deceniji tako što će smanjiti broj radnih sati što se pokazalo kao uzrok najvećeg broja samoubistava u ovoj zemlji.

Japan, od svih zemalja članica G7 grupe, ima najveću stopu samoubistava, a stanje je već kritično kada se ima u vidu da u ovoj zemlji više od 20.000 ljudi svake godine oduzme sebi život.

Pre 14 godina ta cifra je bila viša od 34.000, ali je prošle godine broj samoubistava pao na skoro 22.000. Vlasti računaju na to da će se ovom odlukom taj broj znatno smanjiti do 2025. Plan je odobren na sastanku Vlade u utorak, ali se revidira svakih pet godina. Prvi nacrt plana napravljen je pre deset godina.

Rečeno je da će i nove mere predostrožnosti biti uvedene, ali da je fokus na smanjenju ekstremnih radnih sati i maltretiranja na poslu.

Tokio se uključio u ovu borbu nakon samoubistva jednog od mladih zaposlenih u jednoj od najvećih japanskih kompanija – Dentsu, koji je navodno mesečno imao sto sati prekovremenog rada. Smrt Matsurija Takahašija pre dve godine izazvala je burne reakcije javnosti širom sveta, tako nateravši japanske vlasti da dođu do rešenja sličnih situacija – ograničavanja prekovremenog rada na 100 sati mesečno. Kritičari, međutim, i dalje smatraju da je to preterano.

Ministarstvo rada Japana je u maju objavilo prvu “crnu listu“ nacionalnih kompanija, imenovavši i posramivši tako više od trista kompanija, uključujući i Dentsu, optuživši ih za nezakonit prekovremeni rad i ostale neregularnosti u odnosu prema zaposlenima.