Šojble: Turska je kao komunistička Istočna Nemačka

Svet 21. jul 201710:00 > 10:05
Izvor: REUTERS/Fabrizio Bensch

Nemački ministar finansija Volfgang Šojble uporedio je Tursku s komunističkom Istočnom Nemačkom posle novog spora dve zemlje zbog hapšenja nemačkog aktiviste za ljudska prava Petera Štojdnera.

Šojble je za današnje izdanje lista Bild izjavio da Turska sada arbitrarno hapsi ljude i ne poštuje minimun konzularnih standarda.

„Podseća me na to kako je bilo u Istočnoj Nemačkoj. Svima koji su tamo putovali bilo je jasno: ako ti se nešto desi, niko ti ne može pomoći“, rekao je Šojble.

Ako Turska ne prestane da igra „igre“, Šojble je rekao da će Nemačka reći ljudima da u Tursku putuju na sopstvenu odgovornost.

Nemačka je posle hapšenja Štojdnera zbog navodne povezanosti sa terorističkim grupama upozorila građane koji putuju u Tursku da se izlažu opasnosti od hapšenja i najavila niz drugih koraka protiv Turske.

Berlin je tražio njegovo hitno oslobađanje, na šta je Ankara odgovorila da se tim zahtevom podriva nezavisnost sudstva i da neće podleći ucenama i pretnjama.

Bild: Turska zamrzava isporuke oružja Turskoj

Nemačka vlada je donela odluku da zamrzne isporuke oružja Turskoj zbog sukoba dve zemlje oko poštovanja ljudskih prava, preneo je list Bild.

„Vlada zamrzava sve isporuke namenjene Turskoj“, naveo je list.

Peter Altmajer, jedan od najbližih saradnika kancelarke Angele Merkel, nije želeo ni da podvrdi ni da demantuje te informacije ali nije isključio nove uzvratne mere protiv Turske posle juče uvedenih ekonomoskih sankcija.

Ako navodi Bilda budu potvrdjeni, to će značiti novu eskalaciju izmedju dve saveznice u NATO.