Poljakinje se spremaju za doček „vodećeg seksiste sveta“

Svet 02. jul. 201716:25 > 22:13
Podeli:
Izvor: Freeimages/Tomasz Ługowski

Nakon najnovije serije seksističkih napada američkog predsednika Donalda Trampa na američku novinarku Miku Bžežinjski na Tviteru, Poljakinje se sada pozivaju preko društvenih mreža da Trampa u Varšavi 6. jula dočekaju ironično prerušene u služavke u kostimima iz tv serije po romanu Margaret Atvud "Sluškinjina priča".

Već 4. jula ispred sedišta vladajuće poljske konzervativne stranke Pravo i pravda Poljakinje organizuju pripremu kostima za doček, kako su navele, „vodećeg seksiste slobodnog sveta“.

„Donalde Trampe, nisi ovde dobrodošao“, poručuje ta grupa Poljakinja koja se inače angažuje u Crnom protestu poljskih žena protiv pokušaja sadašnjih poljski vlasti da im potpuno zabrane veštačke prekide trudnoće, čak i kada rođenje bebe znači sigurnu smrt majke.

Na Fejsbuku na događaju „Služavke dočekuju Trampa“ grupa poziva Poljakinje da upozore da je izbor Donalda Trampa za predsednika SAD šamar napretku koji je poslednjih decenija postignut u izjednačavanju šansi za polove i pravima na odlučivanju o rađanju za žene.

„Sluškinjina priča“ kanadske književnice, pretočena u popularnu seriju odigrava se u budućnosti u SAD gde je radikalna verska organizacija osnovala izmišljenu državu u kojoj su žene svedene na puku ulogu majke i sluškinje.

Lider poljske vladajuće stranke Jaroslav Kačinjski koji je optužio u subotu partnere u Evropskoj uniji, poimence Veliku Britaniju, da Varšavi zavide što Tramp dolazi prvo u Poljsku naredio je da svaki od 300 poslanika i senatora njegove stranke doveze u Varšavu iz svog regiona makar po jedan pun autobus simpatizera, da prirede Trampu u Varšavi ovacije.