Navaljni osuđen za klevetu zbog filma o Medvedevu

Svet 31. maj. 201717:13 > 17:13
Podeli:
Izvor: Reuters/Maxim Shemetov

Sud u Moskvi osudio je danas lidera ruske opozicije Alekseja Navaljnog zbog klevete, po tužbi ruskog multimilijardera Ališera Usmanova.

Usmanov, za koga se procenjuje da ima 15 milijardi dolara, tužio je Navaljnog zbog navoda u njegovom dokumentarnom filmu o istrazi o navodnom tajnom bogatstvu ruskog premijera Dmitrija Medvedeva, koji je Navaljni objavio na sajtu Jutjub.

Sudija je naložila Navaljnom da ukloni sa interneta taj dokumentarni film, koji je od objavljivanja u martu gledan gotovo 22 miliona puta, čime je postao jedan od najgledanijih video klipova na ruskom jeziku ove godine.

Navaljni je rekao da će uložiti žalbu na presudu i odbio da postupi po njoj.

„Upravo ste čuli ključnu frazu u presudi, razlog zbog kojeg je ovo suđenje održano: ‘Da se ukloni video i da se ukloni istraga (o Medvedevu).’ Nećemo to učiniti. Ova istraga je zasnovana na činjenicama“, rekao je Navaljni.

Navaljni koji je izgradio ime otkrivajući korupciju ruskih zvaničnika, objavio je u filmu pravne dokumente koji pokazuju da su Usmanov i još nekoliko ruskih milijardera prebacili vrednu imovinu humanitarnoj fondaciji koju vodi nekadašnji školski drug Medvedeva.

Medvedev je negirao svoju povezanost s tom imovinom, dok je Usmanov tvrdio da je prebacivanje luksuzne palate u vlasništvo humanitarne fondacije bio dobronamerni poslovni dogovor.

Na suđnju koje je trajalo dva dana, sudija je odbacila gotovo sve predloge Navaljnog, uključujući da se Medvedev pozove da svedoči. Ona nije dozvolila svedocima da do]u pred sud, a time ni da procene dokumenta na kojima je zasnovana istraga Navaljnog o Medvedevu.

Protesti u više desetina ruskih gradova u martu, pokrenuti saznanjima iznetim u filmu Navaljnog o Medvedevu, bili su među najmasovnijim za nekoliko godina. Navaljni je posle presude pozvao građane na nove protese 12. juna. Opozicioni aktivisti u oko 200 ruskih gradova već su podneli zahteve za odobravanje tih skupova.