Pronađeni veliki delovi olupine aviona Er Azije

Svet 03. jan. 201514:21 > 15:31
Podeli:
Izvor: Tanjug, AP/Dita Alangkara

Indonežanski zvaničnici saopštili su da su uvereni da četri velika dela koji su spasilački timovi pronašli na dnu okeana pripadaju malezijskom avionu "Er Azija" koji se sa 162 putnika i članova posade prošlog vikenda srušio u Javansko more.

Najveći predmet, dužine 18 metara a širine 5,4 metra, očigledno je deo trupa malezijske letelice, saopštio je šef spasilačke službe Bambang Soelistjo, a preneo AP.       

Objekti pronađeni malo pre ponoći u petak nalaze se na oko 30 metara ispod vode i spasilačka služba pokušava da napravi njihove fotografije koristeći podvodna vozila na daljinsko upravljanje (ROV), saopštio je Soelistjo, a preneo Rojters.

Soelistjo je dodao da je upravljanje podvodnim vozilima problematično zbog velikih talasa, ali da se ronioci spremaju da se uključe u potragu.

Kompanija letela bez dozvole

Vest o otkriću delova letelice dolazi u trenutku kada je indonežansko ministarstvo za saobraćaj saopštilo da avion nije imao odbrenje za let i da je kompaniji „Er Azija“ do završetka istrage suspendovana dozvola za letove od Surabaja do Singapura.

U saopštenju portparola ministarstva se navodi da „Er Azija“ nije imala dozvolu da leti na liniji Surabaja-Singapur nedeljom, kada se nesreća dogodila, i da nije tražila izmenu reda letenja.

Ostaje nejasno, kako je aviokompanija, koja tek treba zvanično da odgovori na saopštenje ministarstva, mogla da leti bez neophodnog odobrenja, preneo je AFP.

Do sada izvučeno 30 tela

Izvor : Tanjug, AP/Tatan Syuflana

Spasilački timovi do sada su izvukli 30 tela nastradalih iz aviona „erbas A320-200“ koji se srušio u nedelju tokom oluje, a kako je Soelistjo rekao, glavni cilj potrage danas je „pronalaženje i izvlačenje žrtava“.

Spasioci su potragu ograničili na područje oko 45 sa 35 nautičkih milja, smešteno oko 75 nautičkih milja od Pangkalan Buna, grada na Borneu.

Rusija je poslala na destine ronilaca, kao i dva aviona, jednu amfibiju, dok francuski i singapurski istražitelji pomažu u pronalaženju crnih kutija.

Među državama koje učestvuju u spasilačkim operacijama su i SAD, Australija, Južna Koreja i Malezija.

Istražitelji se nadaju crnim kutijama

Istražitelj Nacionalnog komiteta za bezbednost saobraćaja Tos Sanitioso izjavio je da se nada da će crne kutije biti pronađene u narednih nekoliko dana.

Porodice žrtava pripremaju sahrane, pošto su izvučena tela prošla identifikaciju u Surabaji, gde je uspostavljen krizni centar.

Od 162 putnika i članova posade na letu QZ8501, 155 su bili Indonežani, tri Južnokorejca, i po jedan državljanin Singapura, Malezije, Britanije i Francuske.

Kako je saopštila navigaciona služba Indonezije „ErNav“, pre poletanja, pilot je zatražio dozvolu da leti na većoj visini kako bi izbegao oluju, ali njegov zahtev nije odobren zbog gustog saobraćaja.

U poslednjem obraćanju kontroli leta, malo pre nego što se svaki kontakt sa letelicom gubi, pilot je rekao da želi da promeni kurs kako bi izbegao oluju.