Kritike nove naslovne strane nedeljnika Šarli ebdo

Svet 10. maj. 201715:22 > 15:25
Podeli:
Izvor: Promo

Korisnici interneta ocenili su danas kao seksističku naslovnu stranu novog izdanja satiričnog nedeljnika Šarli ebdoa koji je objavio karikaturu novog predsednika Francuske Emanuela Makrona (39) sa suprugom Brižit (63) u drugom stanju.

List Ekspres preneo je na svom sajtu komentare korisnika interneta da je karikatura Brižit Makron koja je 24 godine starija od supruga, „seksistička“ i da takvu karikaturu „sigurno ne bi nacrtala žena“.

Izvor : Promo

Ispod karikature stoji natpis: „On (Makron) će učiniti čuda!“. „Ove nedelje Šarli ebdo vam otkriva da je sve moguće tokom narednog petogodišnjeg mandata predsednika“, ironično je naveo list.

„Znamo da je ona starija od njega, pa šta! Zašto ne nacrtate karikaturu muškarca koji ima mnogo mladju ženu“, jedan je od komentara na internetu.

„To je običan seksizam. Šarli ebdo je nisko pao“, naveli su drugi korisnici interneta.

Satirični list koji izlazi sredom, prošle nedelje je uoči drugog kruga predsedničkih izbora imao naslovnu stranu bez karikature, već velikim slovima ispisano: „Zar moramo da vam nacrtamo za koga da glasate“, aludirajući da podržavaju Makrona.

Brižit Makron koja je od 2007. u braku s novim predsednikom Francuske, izjavila je u aprilu da je pogadjaju vredjanja u medijima na njen račun.

Šarli ebdo koji je pre više od dve godine bio meta terorističkog napada u kojem je stradalo nekoliko karikaturista, navelo je u nekoliko navrata da će nastaviti da piše sa istom kritikom i drskošću uz ocenu da svi treba svemu da se smeju.