Održana vojna parada povodom Dana pobede u Moskvi

Svet 09. maj 201709:21 > 12:13
Podeli:
Izvor: Reuters/Maxim Shemetov

U Moskvi, na Crvenom trgu završena je tradicionalna vojna parada povodom Dana pobede. Ove godine se obeležava 72. godišnjica kapitulacije nacističke Nemačke u Drugom svetskom ratu. Pored Moskve, svečanosti se održavaju u nekoliko gradova širom Rusije, a obuhvataju koncerte i vatromet.

Na svečanoj tribini, pored predsednika Vladimira Putina bili su premijer Dmitrij Medvedev i drugi članovi najvišeg rukovodstva države, kao i predsednik Moldavije Igor Dodon.

Paradu je primio ministar odbrane Sergej Šojgu.

Predsednik Rusije Vladimir Putin uputio je tim povodom čestitke veteranima i vojnicima na vojnoj paradi u Moskvi.

„Moramo da se setimo da je pobeda postignuta po ceni ljudskih života. Ne postoji sila i neće postojati sila koja može da pokori našu zemlju“, rekao je Putin.

On je dodao da nikada neće biti zaboravljeno da su „slobodu Evrope i dugo očekivani mir upravo izborili naši očevi i dedovi“ i da „lekcije iz prošlosti pozivaju na oprez“.

Ruski predsednik pozvao je na minut ćutanja za sve koji su pali u borbi za pobedu.

Putin je naglasio da oružane snage Rusije mogu da odbiju svaku pretnju, ali da će Rusija uvek biti na strani mira.

Izvor : REUTERS/SPUTNIK

Predsednik Rusije Vladimir Putin poručio je da je Rusija spremna na saradnju sa međunarodnom zajednicom u borbi protiv terorizma, ekstremizma i neonacizma, i pozvao međunarodnu zajednicu na konsolidaciju u toj borbi.

„Danas nas život tera da povećavamo naš odbrambeni potencijal, ali za efikasnu borbu sa terorizmom, ekstremizmom, neonacizmom, drugim pretnjama, neophodna je konsolidacija cele međunarodne zajednice. Mi smo otvoreni za takvu saradnju“, rekao je Putin na tradicionalnoj vojnoj paradi na Crvenom trgu, povodom Dana pobede nad fašizmom. 

Putin je poručio da će Rusija „uvek biti na strani mira, sa onima koji biraju put ravnopravne saradnje, koji odbacuje ratove koji se kose sa smislom života i suštine čoveka“. 

„Pouke onoga što se dogodilo teraju nas da budemo oprezni, oružane snage Rusije spremne su da se suprotstave svakom napadu“, rekao je ruski predsednik. 

Po njegovim rečima, obaveza sadašnje generacije je da se narednim generacijama obezbedi mir i stabilnost na planeti.

Fotogalerija:

U paradi učestvuje više od 10.000 vojnika, kao i preko 100 oklopnih vozila i 72 aviona Ruskih aerosvemirskih snaga, preneo je „Sputnjik“.

U paradi je trebalo da učestvuju i 72 aviona i helikoptera, kojima bi upravljali učesnici borbenih dejstava u Siriji, ali je to otkazano jer je vreme u Moskvi danas bilo loše. 

Crvenim trgom prošlo je raketno oruđe „Jars“, kao i „Iskander“, S-400, Buk-M2, Tor-M2U.

U poslednjih godinu dana, više od 6.000 jedinica sa novim naoružanjem i vojnom opremom aktivirano je u Oružanim snagama Rusije, uključujući više od 470 oklopnih vozila, 130 aviona i helikoptera i 40 podvodnih i pomorskih sredstava.