Boko Haram oslobodio 82 devojčice

Svet 07. maj 201708:28 > 13:40
Podeli:
Izvor: Reuters

Pripadnici terorističke grupe Boko Haram oslobodili su 82 učenice od oko 220 devojčica koje su oteli u aprilu 2014. u severoistočnome gradu Čibok, objavili su zvaničnici.

Međunarodni komitet Crvenog krsta saopštio je da je delovao kao neutralni posrednik i prevezao 82 oslobođene učenice iz Čiboka i predao je Vladi Nigerije.

Crveni krst je sa švajcarskom vladom posredovao u višemesečnim pregovorima između predstavnika Vlade Nigerije i Boko Harama oko oslobađanja devojaka.

Vojni izvor rekao je da su devojke u mestu Banki blizu granice s Kamerunom obavile lekarski pregled.

Više od 20 devojaka bilo je oslobođeno u oktobru zahvaljujući dogovoru u kojem je posredovao Crveni krst. Neke su uspele da pobegnu ili su spasene, ali za 195 se verovalo da su još zarobljene.

Nigerijski predsednik Muhamadu Buhari rekao je u aprilu da vlada pregovara o oslobađanju preostalih devojčica.

Boko Haram je ubio više od 20.000 ljudi i raselio više od dva miliona otkako je počeo pobunu kojom teži da uspostavi islamski kalifat na severoistoku Nigerije.

Iako vojska tvrdi da je ugušila pobunu, veliki delovi severoistoka, posebno Borno, još su izloženi pretnjama militanata, a samoubilački napadi i oružani napadi pojačali su se krajem 2016.