Novi plan o trupama SAD u Avganistanu uskoro u Beloj kući

Svet 04. maj 201719:51 > 20:00
Podeli:
Izvor: REUTERS/U.S. Army/Pfc. Ebony Banks

Američko ministarstvo odbrane planira da u narednih deset dana podnese Beloj kući predlog plana o uspostavljanju dugoročnog američkog prisustva u Avganistanu, u koji će verovatno biti uključen i zahtev za veći broj vojnika, rekli su visoki zvaničnici tog ministarstva.

Američki vojni zvaničnici ranije su izjavili da im je potrebno više snaga da bi zadovoljili rastuće potrebe za misiju obuke i savetovanja koju imaju u Avganistanu gde se lokalne snage bore protiv pobune talibana.

Visoki NATO zvaničnik rekao je da su SAD poslale pisma svojim saveznicima u kojima traže od njih da povećaju kontingente u Avganistanu.

Pomoćnica američkog ministra odbrane za specijalne operacije Tereza Vilan rekla je senatorima da će predlog verovatno biti poslat u Belu kuću iduće nedelje.

„Trenutno aktivno gledamo kako da uvedemo izmene u pristupu u Avganistanu“, rekla je Vilan u obraćanju na Odboru Senata za oružane snage.

Ona je rekla da je potrebno da se uvidi da je Avganistan važan partner za SAD u vrlo osetljivoj oblasti.

General Rejmond Tomas, šef američke Komande za specijalne operacije, rekao je odboru Senata da ima dovoljno snaga u misiji za borbu protiv terorizma u Avganistanu, koja se bori protiv Islamske države, Al kaide i talibana.

Tomas je rekao da je kritičan faktor u razgovorima o novoj strategiji u Avganistanu, potreba za trajnijim američkim prisustvom u zemlji i rekao da će novi plan postaviti okvire kako to treba da izgleda.