NATO zabrinut zbog Makedonije: Većina da odlučuje o vladi

Svet 03. maj 201718:00 > 18:00
Podeli:
Izvor: REUTERS/Murad Sezer

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da je Atlantski savez veoma zabrinut zbog situacije u Makedoniji, ali je njihov stav da demokratski proces mora biti poštovan i da većina u parlamentu ima pravo da odluči ko će sastaviti vladu.

Stoltenberg je to rekao u izlaganju i raspravi s poslanicima Pododbora za bezbednost i odbranu u Evropskom parlamentu i podvukao da NATO jača snage na istoku Evrope ne zato da bi izazvao, već predupredio mogući sukob s Rusijom, te je zato uspostavio pragmatične veze i spreman je na dijalog s Moskvom.

Osvrćući se na više poslaničkih pitanja o zabrinjavajućoj nestabilnosti na Zapadnom Balkanu, čelnik Atlantskog saveza je rekao da NATO veoma pomno prati i razvoj zbivanja u Albaniji.

„To znači“, dodao je, „da želimo da se tamo reše političke teškoće i da se okonča bojkot parlamenta, jer Albanija je NATO saveznik kojeg posebno cenimo“.

Stoltenberg je naglasio da prisustvo i delovanje NATO na Zapadnom Balkanu omogućava borbu protiv terorizma.

On je rekao da je išao u Bosnu i Hercegovinu te preneo da su mu ukazali na to koliko je važno da se stabilizuje celo područje Zapadnog Balkana, kako bi se moglo boriti sa inostranim borcima.

„NATO je odigrao ključnu ulogu u razvijanju etnički mešovite vojske u Bosni i Hercegovini, prisutni smo na Kosovu i sarađujemo s partnerima u regionu“, istakao je on.

Turska važan saveznik NATO

Na opasku više poslanika da je Turska važan saveznik u NATO, dok njen unutrašnjepolitički razvoj ide na štetu zajedničkih vrednosti demokratije i ljudskih prava, čelnik NATO je podvukao da je Turska država na liniji fronta u borbi protiv Islamske države, čiju infrastrukturu NATO koristi i za borbu protiv drugih islamskih terorista.

„Turska je važna i zbog prisustva na području Crnog mora, da bi smo tamo uzvratili i sučelili se s osetnim vojnim jačanjem Rusije, naročito na Krimu“, rekao je Stoltenberg.

Generalni sekretar Atlantskog saveza se time osvrnuo na više pitanja poslanika o ulozi Turske na području Crnog mora, kao i, kako je to ocenio rumunski poslanik Viktor Boštinaru, opasnosti da Rusija dobije jači izlaz na Crno more i istočni Jadran.

„Otud je važno da Evropa i NATO imaju Tursku kao angažovanog saveznika da bi se mogli uhvatiti u koštac s nestabilnošću na jugu, s terorizmom, kao i da se uzvrati na rusko agresivno postupanje na području Crnog mora“, zaključio je Stoltenberg.

On je dodao da je vlastima u Ankari predočio i da su demokratija i ljudska prava temeljne vrednosti NATO.