EU: Ističe vreme za pregovore o Bregzitu

Svet 03. maj 201714:47 > 14:51
Podeli:
Izvor: Reuters/Peter Nicholls

Evropska unija je pozvala Veliku Britaniju da neumorno radi na zaključivanju pregovora o napuštanju Unije i upozorila da ističe vreme za pregovore koji bi trebalo da budu završeni do 2019.

Glavni predstavnik EU u pregovorima o Bregzitu Mišel Barnije rekao je da će se u narednim mesecima fokusirati na tri teme: budućnost oko pet miliona ljudi na koje Bregzit utiče, dugovi Londona koji bi prema izveštajima mogli da iznose i do 100 milijardi evra i pitanje britanske granice sa susednom Irskom.

Barnije je novinarima u Briselu rekao da „Britanija mora da uloži mnogo napora i energije“ u razgovore koji mogu početi tek kada se formira nova vlada u Londonu i dodao da će za pregovore biti potrebno oko 16 meseci da bi nacionalni parlamenti imali vremena da potvrde sporazum. 

„Vremena je veoma malo, dani prolaze“, rekao je on. 

Barnije je rekao da nije neprijatelj Velike Britanije i da razgovori nisu kazna, ali da se „računi moraju biti čisti, ni manje ni više“. On je rekao da je Velika Britanija učestvovala u donošenju budžeta EU za period 2014-2020. i da mora dati svoj doprinos. 

„Obaveze su preuzete i moraju da budu poštovane. To je pitanje odgovornosti“, rekao je Barnije. 

Britanski ministar za Bregzit Dejvid Dejvis je odbacio navode da će Britanija morati da plati oko 100 milijardi evra i rekao da će cifra biti predmet pregovora i da EU neće moći jednostrano da je odredi. Dejvis je rekao da će Velika Britanija ispuniti međunarodne obaveze, ali da „neće platiti 100 milijardi“. 

On je odbacio i izveštaje da će EU zabraniti Mej da razgovara o Bregzitu na sastancima šefova država i vlada.

Prema okviru koji je EU usvojila, članice će morati da odobre napredak po pitanju izlaska Britanije iz EU pre nego što Barnije počne pregovore o budućim odnosima EU i Britanije. Pošto je Bregzit prvi put da neka članica napušta EU, proces nema istorijsku paralelu i veoma je komplikovan, a prevremeni izbori u Britaniji su podigli tenzije između EU i britanske premijerke Tereze Mej.