Međunarodna federacija novinara: Sloboda medija u opasnosti

Svet 03. maj 201711:49 > 11:54
Podeli:
Izvor: N1

Sloboda medija je u opasnosti jer se novinari svakodnevno suočavaju sa ubistvima, nasiljem, zabranama i zastrašivanjem, saopštila je Međunarodna federacija novinara (IFJ) povodom Svetskog dana slobode medija.

Anketiranjem svojih članova o stanju slobode štampe i sindikalnih prava u novinarstvu širom sveta, IFJ navodi da se može zaključiti da je novinarstvo i dalje u zagrljaju nasilja, pretnji i pritisaka, da novinare uporno proganjaju nevidljivi, neprepoznatljivi napadači i da je nekažnjivost napada široko rasprostranjena.

IFJ posebno ukazuje na stanje u Turskoj, gde postoji svakodnevno nasilje nad medijima, pa je u toj državi trenutno u zatvoru 145 novinara.

Federacija novinara posebno naglašava da je najozbiljniji problem veliki broj ubistava. Prošle godine su širom sveta ubijena 93 novinara, a od početka 2017. još 13 njih.

Istraživanje ukazuje i da su sindikalni lideri koji se bore za slobodu novinarstva i prava novinara izloženi visokim rizicima, pa su neki otpužteni, a nekima je uskraćena karijera zbog sindikalnog rada.

Svetski dan slobode medija je prilika ne samo da se razotkriju oni koji potkopavaju slobodu medija, ili napadaju nezavisno novinarstvo, već i da se međunarodna zajednica pozove da učini više da se na pretnje i nekažnjivost stavi tačka, poručio je predsednik IFJ Filip Lerut.

EK: Sloboda medija kao tekovina

Demokratija može da funkcioniše samo ako postoje slobodni i nezavisni mediji, izjavio je danas portparol Evropske komisije Margaritis Šinasi povodom Svetskog dana slobode medija.

Šinasi je podvukao da je sloboda izražavanja osnovna tekovina koju Evropska unija neguje.

Osuđujemo sve vrste pretnji i nasilja nad novinarima i drugim medijskim profesionalcima, istakao je Šinasi i poručio da će Evropska komisija reagovati kada god je potrebno da se zaštite sloboda izražavanja i pluralizam.

To je izazov za sve sve vlasti, kao i za medijske kompanije i građane, zaključio je Šinasi.