Izgoreli trajekt na putu za Italiju

Svet 01. jan. 201519:30 > 19:32
Podeli:
Izvor: Reuters

Brodovi-tegljači su danas počeli da vuku olupinu izgorelog italijanskog trajekta "Norman Atlantik", koji se zapalio 28. decembra u Jadranskom moru, natrag u Italiju, gde će biti pretražena kako bi se utvrdio konačan broj poginulih i druge činjenice o toj nesreći.

Grčke i italijanske vlasti su objavile veoma različite podatke o tome koliko se ljudi i dalje vode kao nestali u toj nesreći, u kojoj je poginulo najmanje 13 osoba.

Broj nestalih se kreće od 18, prema podacima grčkog Ministarstva trgovačke mornarice, pa sve do 98, što je brojka koju je izneo italijanski državni tužilac Đuzepe Volpe. Vlada u Atini, međutim, tvrdi da je spisak italijanskih vlasti pun duplih i pogrešno napisanih imena.

Brodovi-tegljači su popodne počeli da vuku izgoreli brod prema južnoj italijanskoj luci Brindizi, nakon što su nepovoljni vremenski uslovi u Jadranskom moru malo popustili.

Tužilac Volpe je naložio da olupina trajekta, koji je bio u vlasništvu italijanske kompanije, bude dotegljena u Brindisi kako bi mogla da bude pretražena u potrazi za telima poginulih i dokazima koji bi ukazali na uzroke požara koji je izbio u nedelju.