Uticajni republikanac govorio na skupu rasista

Svet 30. dec. 201416:50 > 16:50
Podeli:
Izvor: Reuters

Treći po značaju republikanac u Predstavničkom domu Kongresa SAD priznao je da je pre desetak godina govorio na skupu rasističke organizacije koju je osnovao bivši vođa Kju Kluks Klana.

Republikanac Stiv Skalis (Steve Scalise) negirao je da ima ikakve veze s pogledima te organizacije, ali bi ovaj slučaj ipak mogao da negativno utiče na nastojanje njegove partije da dopre do manjinskih glasača, koji bi mogli imati presudnu ulogu na predsedničkim izborima 2016, ocjenjuje agencija AP.

Skalis je bio član parlamenta u saveznoj državi Luizijani kada je 2002. bio na konvenciji Organizacije evropsko-američkog jedinstva i prava (European-American Unity and Rights Organization – EURO) koju je dve godine pre toga osnovao bivši vođa Kju Kluks Klana, Dejvid Djuk (David Duke).

Vest o tom događu pojavila se dva dana pre nego što će biti sazvan novi saziv Kongresa, u kojem bi Skalis trebalo da sprovodi plan rada republikanaca u Predstavničkom domu.

U saopštenju Skalisove kancelarije se navodi da je on govorio na skupu samo da bi pridobio podršku za konzervativnu fiskalnu politiku u Luizijani, a ne da da bi podržao ciljeve i shvatanja belih rasista.

Opširnije na ba.n1info.com.