Senat SAD ratifikovao Protokol o prijemu Crne Gore u NATO

Svet 28. mar. 201723:06 > 29. mar. 2017 08:24
Podeli:
Izvor: Shutterstock

U američkom Senatu je dvotrećinskom većinom ratifikovan Protokol o prijemu Crne Gore u NATO.

Samo dva senatora su glasala protiv, republikanski senator iz Kentakija Rand Pol i njegov stranački kolega iz Jute Majk Li. Pol je jedini koji se otvoreno protivio proširenju, navodeći da bi time Crna Gora potpala pod NATO zaštitu, a da od toga ne bi bilo mnogo koristi, navodi Glas Amerike.

Pristalice proširenja NATO-a rekle su da je Crna Gora do sada pružala podršku SAD. Senatori su naveli da je Crna Gora aktivno podržavala NATO operacije u Avganistanu, uprkos nameri Rusije da umanji njen demokratski napredak.

Džon Mekejn, senator iz Arizone rekao je u raspravi uoči glasanja da se ne radi samo o proširenju NATO-a i prihvatanja male zemlje od 650.000 stanovnika, dodajući da „imaju posla sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom“.

„Sada ovaj dokument ide na potpis predsedniku Donaldu Trampu, a kada bude potpisan postaće zakon“, javlja iz Vašingtona reporter Al Džazire.

Da bi Crna Gora i formalno postala deo alijanse, NATO i ostale zemlje članice treba da daju odobrenje, a protokol o pristupanju Crne Gore do sada je ratifikovan u 27 zemalja, i ubrzo se očekuje ratifikacija i u španskom parlamentu.

Američki državni sekretar Reks Tilerson uputio je prošle nedelje pismo čelnicima Senata u kojem je poručio da je članstvo Crne Gore u NATO-u u interesu SAD.

Tilerson je poručio Senatu da bi ova tema trebalo da prođe ratifikaciju pre samita NATO 25. maja u Briselu, dodavši da su SAD jedna od poslednjih članica Alijanse koja Podgorici nije dala „odobrenje parlamenta“.

On je u pismu lideru republikanske većine u Senatu Miču Mekonelu napisao da bi učešće Crne Gore kao pune članice na samitu u maju a ne kao posmatrača, poslalo snažan signal da nijedna tzv. treća strana nema moć veta na odluke Alijanse.