Nigerijci bojkotuju Sprajt i Fantu zbog odluke suda

Svet 28. mar. 201715:08 > 17:07
Podeli:
Izvor: Pixabay

Stanovnici Nigerije bojkotuju napitke kompanije "Koka-kola", pošto je sud u Lagosu presudio da bi mogli da budu "otrovni", preneli su lokalni mediji. Tvrdnje su netačne i bez naučne potpore, poručuju iz Koka-kola Srbije i dodaju da su bezbednost svih napitaka te kompanije potvrdila međunarodna regulatorna tela za hranu.

U odluci suda navedeno je da visoki nivo benzojeve kiseline i aditiva u popularnim gaziranim sokovima predstavlja rizik po zdravlje ljudi kada je pomešan sa askorbinskom kiselinom, javio je CNN.

Ljubitelji napitaka kao što su „sprajt“ i „fanta“, osim kvarenja zuba, sada imaju još više razloga za zabrinutost, navodi američka stanica.

Sud je naredio nigerijskoj kompaniji koja pakuje gazirane sokove da na flašama stoji pisano upozorenje zbog konzumiranja tih napitaka uz vitamin C, a Nigerijsku agenciju za kontrolu kvaliteta hrane i lekova (NAFDAC) kaznio novčanom kaznom u iznosu od dva miliona naira (6.350 dolara) jer nije obezbedila zdravstvene standarde.

Koka kola: Tvrdnje netačne i bez naučne potpore

Tvrdnje da napici Fanta i Sprite kompanije Coca-Cola nisu pogodni za konzumiranje kada se kombinuju sa vitaminom C su netačne i nemaju naučnu potporu, kažu iz ove kompanije u Srbiji.

Svi naši proizvodi su bezbedni i strogo poštuju regulative zemalja u kojima se prodaju, kao i visoke svetske standarde kompanije u pogledu bezbednosti i kvaliteta, navodi se u saopštenju.

I benzojeva i askorbinska kiselina (vitamin C) predstavljaju sastojke koje međunarodna regulatorna tela za bezbednost hrane odobravaju i koriste se kombinovano u brojnim prehrambenim proizvodima i napicima. Iako se lokalne preporuke za nivo ovih sastojaka razlikuju od zemlje do zemlje, u svakom pojedinačnom slučaju naši napici poštuju CODEX Alimentarius, skup međunarodno priznatih standarda, kodeksa prakse i drugih preporuka vezanih za proizvodnju i bezbednost hrane.

Bezbednost svih naših napitaka, uključujući Fantu i Sprite, potvrdila su međunarodna regulatorna tela za hranu i bezbednost kao što su Evropska agencija za bezbednost hrane, američka Agencija za hranu i lekove i nacionalna ministarstva zdravlja, navode u saopštenju.