Nova ofanziva na ekstremiste u Mosulu

Svet 27. mar. 201712:16 > 12:22
Podeli:
Izvor: REUTERS/Goran Tomašević

Iračke snage krenule su u novi napad na ekstremiste Islamske države u starom delu grada Mosula, izjavio je njihov komandant.

Oko 400.000 civila zarobljeno je u starom delu grada, opkoljeni ekstremistima i iračkim snagama, koje se protiv njih bore uz podršku međunarodne koalicije predvođene SAD. 

Iračke snage pokušavaju da povrate poslednje veće gradsko uporište Islamske države u toj zemlji. 

„Savezna policija i snage za brzo delovanje ministarstva unutrašnjih poslova počeli su da napreduju danas na jugozapadu starog grada“, rekao je komandant savezne policije, general Raed Šaker Džavadat.

On je u saopštenju naveo da je glavni cilj ulica Faruko, u blizini džamije Al Nuri. Ta džamija ima veliku simboličku važnost za Islamsku državu, gde je njihov vođa Abu Bakr al Bagdadi imao svoje jedino javno pojavljivanje u julu 2014. pošto je ta grupa proglasila kalifat nad osvojenim teritorijama u Iraku i susednoj Siriji.

Iračke snage se bore oko tog grada već nedeljama, ali nailaze na snažan otpor ekstremista koje optužuju da koriste civile kao živi štit. 

Prošle nedelje irački zvaničnici i očevici saopštili su da je desetine civila ubijeno blizu Mosula grada u vazdušnim napadima. Komandant američkih vojnih operacija na Bliskom istoku Džozef Votel je rekao da je to „tragedija“. U toku je istraga da se utvrdi da li su iračka vojska ili koalicija sproveli te napade i pod kojim uslovima. 

Iračke snage su krenule u veliku ofanzivu za povraćaj Mosula 17. oktobra. One su krajem januara zauzele istočeo grada podeljenog rekom Tigar, a akciju za osvajanje zapadnog dela grada krenuli su 19. februara.