Donald Tramp dobio svoj bulevar u albanskom gradu

Svet 25. mar. 201720:44 > 20:48
Podeli:
Izvor: GENT SHKULLAKU/AFP

Albanski grad Kamza u blizini Tirane, koji je u novembru proglasio američkog predsednika za počasnog građanina, dao je ime jednom bulevaru po Donaldu Trampu.

„Tramp je model revolucionara novog demokratskog poretka i veliki je državnik modernog vremena“, izjavio je Frans presu gradonačelnik Kamze Dželjalj Mziju koji je član opozicione desničarske Demokratske stranke.

Predsednik stranke Ljuljzim Baša prisustvovao je polovinom marta zvaničnom otvaranju bulevara dugog 700 metara koji se ranije zvao avenija slobode.

Tokom američke predsedničke kampanje, albanski premijer, socijalista Edi Rama, izjavio je da bi više voleo da u SAD pobedi Trampova rivalka Hilari Klinton.

Pored Trampovog bulevara, grad od oko 200.000 stanovnika ima ulice Silvija Berluskonija, Nikole Sarkozija i Džordža Buša, kao i ulice Svetske banke, Tokija i Pariza.

Mnogi stanovnici toga grada su rekli da nisu mnogo oduševljeni tim nazivima.

„Daju ulice po Sarkoziju, Bušu, Berluskoniju, ali čemu sve to. Čemu lepi snovi kad je svakodnevna stvarnost košmarna“, naveli su oni.

Kamza je jedan od onih gradova Albanije koji su prebrzo izgrađeni posle pada komunizma. Izgrađen je bez urbanističkog plana i primio je talas ljudi koji beže iz ruralnih sredina zbog nemaštine.

U odnosu na ulicu Pariz, koja je nije asfaltirana, blatnjava i sa đubretom, ili ulicu Tokio koja više liči na seoski put, Trampov bulevar je čist, asfaltiran, sa travnjakom na ivičnjaku trotoara.