Lideri EU potpisali deklaraciju o Evropi u više brzina

Svet 25. mar. 201710:39 > 13:39
Podeli:
Izvor: REUTERS/Remo Casilli

Šefovi država i vlada zemalja Evropske unije su u Rimu usvojili Deklaraciju o budućnosti Unije u kojoj naglašavaju da će EU "ostati nepodeljena", "napredovati različitim brzinama i snagom u istom pravcu" i "biti otvorena za one evropske zemlje koje poštuju i ulažu napore da uvreže naše vrednosti".

Rimsku deklaraciju su šefovi država ili vlada EU usvojili na 60. godišnjicu potpisivanja ugovora o osnivanju Unije u Rimu. Taj novi dokument daje političke, programske smernice za utvrđivanje budućih nužnih promena u ustrojstvu i politici u svim sektorima Unije, koje je u Beloj knjizi predložila Evropska komisija.

U Deklaraciji se ukazuje na to da je „Evropska unija sučeljena s neviđenim izazovima, kako na svetskoj, tako i na unutrašnjoj ravni, a to su regionalni sukobi, terorizam, sve veći migracioni pritisci, protekcionizam i socijalne i ekonomske nejednakosti“.

„Mi smo rešeni“, poručuju lideri EU, „da se suočimo sa svetom koji se brzo menja i da našim građanima zajamčimo bezbednost i nove mogućnosti“.

„Uniju ćemo učiniti snažnijom i otpornijom kroz još veće jedinstvo i solidarnost među nama i uz poštovanje zajedničkih pravila“, piše u dokumentu u kojem se kaže da su prve zemlje Unije pre 60 godina, „prebrodivši tragedije svetskih sukoba, odlučile da se ujedine i obnove naš kontinent iz pepela“ i stvore svetsku ekonomsku silu, zajedničke institucije na prostoru slobode i demokratije.

Lideri EU su jasno prihvatili mogućnost da neke članice napreduju brže u nekim sektorima, a tu se najpre na umu ima ekonomsko jačanje i objedinjavanje zone evra, kao i odbrambene strukture Unije, zatim i podsticanje ekonomskog rasta, zapošljavanja i jačanje socijalnih mera za najšire društvene slojeve.

Ključna tačka Deklaracije, oko koje su postojale velike nesuglasice među partnerima u EU zbog straha da bi to značilo stvaranje dve kategorije članica, ipak je usvojena i glasi: „Delovaćemo zajedno, uz različite brzine i snagu ako je potrebno, ali uvek u istom pravcu, kao i u prošlosti, saglasno Ugovorima (o EU) i uz otvorena vrata onima koji budu želeli da nam se postepeno pridruže“.

„Naša Unija je nepodeljena i nepodeljiva“, istakli su šefovi država ili vlada EU.

Oni su naglasili da „u idućoj deceniji želimo Uniju koja će biti bezbedna, napredna, konkurentna, održiva i socijalno odgovorna, s voljom i sposobnošću da odigra ključnu ulogu u svetu i sučeli se s globalizacijom“.

Cilj je „bezbedna Evropa i Unija u kojoj će se svi građani da osećati bezbednim i slobodno se kretati, u kojoj će spoljne granice biti zaštićene“, politika prema migrantima delotvorna, odgovorna, dok će „Evropa odlučno suzbijati terorizam i organizovani kriminal“.

Evropski lideri su takođe naglasili da će učiniti sve da EU bude snažnija na svetskoj pozornici, da podstiče stabilnost i boljitak u svojoj okolini, da to bude „Unija spremna da preuzme veću odgovornost u razvijanju konkurentnije i više integrisane odbrambene industrije… uz saradnju i dopunjavanje s NATO“.

Tusk: EU ujedinjena ili više neće postojati

„Evropa je naša zajednička budućnost“, poručili su šefovi država ili vlada EU, a predsednik Evropskog saveta Donald Tusk je na svečanosti u Rimu ocenio da će „Evropska unija kao politička celina biti i dalje ujedinjena, ili više neće postojati“.

Tusk je na svečanoj sednici rekao da „jedino ujedinjena Evropa može da bude suverena Evropa u odnosu s ostatkom sveta“.

„Samo suverena Evropa garantuje nezavisnost svojih zemalja, garantuje slobodu svojih građana“, rekao je Tusk.

Samit je otvorio premijer Italije Paolo Đentiloni, koji je rekao da lideri EU moraju da zasluže podršku pola milijarde stanovnika i da se suprotstave rastućem nacionalizmu u Evropi stvaranjem radnih mesta i smanjenjem socijalne nejednakosti.

„Moramo da obnovimo poverenje naših građana“ stimulacijom rasta i smanjenjem siromaštva, rekao je Đentiloni, kritikujući EU zbog kasnog reagovanja na migrantsku krizu.

Junker: Tužan momenat bez Velike Britanije

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker izjavio je da je obeležavanje 60. godišnjice osnivačkog sporazuma Evropske unije „veoma tužan momenat“ bez učešća Velike Britanije.

„Bregzit, izlazak Britanije je tragedija“ za 27 država čiji se lideri danas sastaju u Rimu.

Lidere EU je veče pre samita u Vatikanu primio poglavar Rimokatoličke crkve.

Papa Franja ih je pozvao da se odupru „lažnim oblicima bezbednosti“ koje obećavaju populisti, koji žele da se ograde zidovima, a da umesto toga izgrade budućnost veće solidarnosti i jedinstva.

Evropljani su, rekao je papa, izgleda zaboravili „tragediju“ zidova i podela koja je inspirisala lidere pre više decenija da se nadaju boljoj budućnosti kroz ujedinjenje.

Papa je pozvao lidere EU da se ne zatvaraju usled ekonomskih problema, migrantske krize i opšteg nepoverenja među običnim Evropljanima u projekat EU.