U pucnjavi u Čečeniji poginulo 12 osoba

Svet 24. mar. 201718:32 > 21:39
Podeli:
Izvor: Reuters/Muhammad Hamed

Ruske vlasti su saopštile da je u razmeni vatre između vojnika i naoružanih pobunjenika u Čečeniji, poginulo po šest osoba sa svake strane.

Nacionalni komitet za anti-terorizam navodi da su pobunjenici, među kojima i dvojica s prslucima za samoubilačke bombaške napade, pokušali da upadnu u bazu Nacionalne garde u toj nestabilnoj oblasti Severnog Kavkaza.

Nacionalna garda, koju je prošle godine oformio predsednik Vladimir Putin, saopštila je da je do napada došlo po gustoj magli.

Novinska agencija Amak, povezana sa Islamskom državom, saopštila je da je u napadu poginulo „šest vojnika Kalifata“. Za sada nema nezavisne potvrde o umešanosti Islamske države.

Posle dva krvava separatistička rata po raspadu SSSR-a, Kremlj se uglavnom oslanja na čečenskog lidera Ramzana Kadirova da obezbedi sigurnost u toj mahom muslimanskoj oblasti.

SITE: Islamska država preuzela odgovornost za napad

Džihadistička organizacija Islamska država preuzela je u petak odgovornost za napad na rusku vojnu bazu u Čečeniji u kojoj je poginulo šest ruskih vojnika, objavio je američki centar za praćenje džihadističkih internetskih stranica SITE.

SITE, prenoseći saopštenje IS, piše da je šest napadača „uspelo da zauzme vojnu bazu Ruske nacionalne garde“ na severozapadu te nestabilne kavkaske republike i „nakon višesatne borbe uz pomoć lakog oružja da ubije najmanje šest vojnika“ pre nego su i sami bili ubijeni.