Trampove izmene Obamakera na "staklenim nogama"

Svet 24. mar. 201718:00 > 19:35
Podeli:
Izvor: REUTERS/Carlos Barria

Jedno od ključnih Trampovih predizbornih obećanja, bilo je poništavanje tzv. Obamakera. Iako republikanci imaju većinu u donjem domu, predlog zakona nema dovoljno glasova za prolazak, jer mu se protive neki radikalni i nekoliko umerenih republikanaca.

Republikanci su svojevremeno više od 40 puta u Kongresu pokušali da zaustave Obamin zakon o zdravstvenom osiguranju. U četvrtak je trebalo da bude izmenjen, ali je rasprava odložena za petak.

„Na izborima 8. novembra građani su dali jasnu instrukciju Kongresu, Senatu i Beloj kući da očekuju promene. Vreme je da se taj posao uradi. Glasanje u četvrtak je trebalo da bude ključno za Republikansku partiju da se ukine katastrofa od Obamakera“, rekao je predsednik SAD Donald Tramp.

Glavni cilj Obamakera je bio da se smanji velik broj neosiguranih Amerikanaca. Firme sa više od 50 ljudi, po Obamakeru, obavezne su da plaćaju polovinu zdravstvenog osiguranja.

To je po Trampu dovelo do smanjenja broja zaposlenih i on je najavio da ide na glasanje bez obzira da li ima potrebnu većinu u Predstavničkom domu.

Zbog toga se u Vašingtonu održavaju protesti.

„Želimo da osiguramo da 24 miliona ljudi ne ostane bez osiguranja da bi bogati imali još više“, objasnio je Evelin Haris, jedan od protestanata, dok je Taneta Vilson rekla da protestuju jer „žele da zdravstvena zaštita bude pristupačna i onima sa nižim primanjima“.

Republikaci su suočeni s velikim neuspehom, pošto je predlog za zamenu Obamakera razapet između dva krila Republikanske partije – umerenog, koji želi što manje izmene postojećeg zakona, i krajnje desnog, koji traži da se država povuče iz sistema zdravstvenog osiguranja.

„Sedam i po godina obećavamo Amerikancima da ćemo odbaciti i zameniti ovaj štetan zakon koji se raspada i izneverava porodice“, izjavio je republikanac Pol Rajan, predsedavajući Predstavničkog doma.

Nema informacija da li su republikanci prikupili dovoljno glasova da bi zakon prošao, kao ni da li će ponovo odložiti glasanje ako bude potrebe, ali demokrate veruju da će u trenutku glasanja dovoljno protivnika promeniti stranu i odlučiti da ne odbace zakon i time zadaju težak udarac ne samo Trampovom predsednikovanju, nego i sposobnosti republikanskog vođstva da nametnu svoje teme Kongresu.