EU traži od ambasadora objašnjenje Erdoganovih pretnji

Svet 23. mar. 201714:37 > 14:41
Podeli:
Izvor: Reuters

U Evropsku službu za spoljne poslove je danas sazvan stalni turski predstavnik, ambasador pri Evropskoj uniji da objasni izjavu turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana o bezbednosti evropskih građana u svetu.

To je izjavila portparolka Evropske službe za spoljne poslove Maja Kocijančič na pitanje novinara, na redovnom brifingu u Evropskoj komisiji, u kojoj meri je opasna situacija kad turski predsednik otvoreno preti da može biti ugroženo kretanje evropskih građana ulicama širom sveta.

Erdogan je u govoru u Ankari rekao da Evropljani neće moći više bezbedno da idu ulicama, ako Evropska unija i ubuduće bude imala neprijateljski stav prema Turskoj.

Na opasku novinara da „Erdoganove reči neki poremećeni ljudi mogu shvatiti kao podstrek za samoubilačke napade i da li EU može nešto učiniti da se Erdogan ubuduće ne daje takve poruke uperene protiv evropskih gradjana“, portparol Evropske komisije Margaritis Šinas je uzvratio da 24 časa posle tragičnih događaja u Londonu postoji svest „koliko je osetljivo davati sudove, osvrte i uopštavati stvari oko tog veoma osetljivog pitanja“.

Izjava turskog predsednika je poslednja od niza ljutitih reakcija vlasti u Ankari na odluke Nemačke i Holandije da nekim turskim ministrima zabrane učešće na skupovima turskih građana koji žive u tim zemljama s ciljem da se obezbedi što veća podrška na aprilskom referendumu o proširenju ustavnih ovlašćenja turskog predsednika. U Evropskoj uniji to je mahom ocenjeno kao korak ka krajnje autoritarnoj vlasti Erdogana.