Peskov: Ukrajina da omogući nastup Rusije na Evroviziji

Svet 23. mar. 201712:50 > 12:54
Podeli:
Izvor: REUTERS/Sergei Karpukhin

Rusija je pozvala Ukrajinu da povuče zabranu za ulazak u zemlju ruskoj predstavnici za Pesmu Evrovizije koja će biti održana 13. maja u Kijevu.

„Smatramo da je to vrlo štetna odluka i zaista očekujemo da će biti revidirana pre takmičenja i da će ruska takmičarka moći da učestvuje“, rekao je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Ukrajinska služba bezbednosti je ruskoj predstavnici na ovogodišnjem takmičenju za pesmu Evrovizije Juliji Samojlovoj zabranila ulazak u Ukrajinu, ovogodišnjeg domaćina te manifestacije.

Evropska radiodifuzna unija, organizator Evrovizije, saopštila je da će poštovati zakone zemlje domaćina, ali i da „duboko žali zbog te odluke koja je protivna duhu takmičenja i odudara od njegovih vrednosti“, preneo je Frans pres.

Ruska kandidatkinja, Samojlova (27) ranije je posetila Krim koji je Rusija anektirala, a da pritom nije ušla preko zvanične ukrajinske granice. Po ukrajinskom zakonu, to vlastima dozvoljava da joj zabrane ulaz u Ukrajinu.

Portparolka ukrajinske službe bezbednosti Olena Gitlanska na svojoj Fejsbuk stranici je napisala da je služba zabranila ulaz Samojlovoj na tri godine zbog „primljenih informacija da je kršila ukrajinski zakon“, preneo je AP.

Samojlova, koja je od detinjstva vezana za kolica, pevala je na otvaranju Paraolimpijskih igara u Sočiju 2014. godine.