Savet Evrope traži jaču kontrolu lobiranja

Svet 23. mar. 201711:07 > 11:13
Podeli:
Izvor: REUTERS/Vincent Kessler

Savet Evrope pozvao je svoje članice da usvoje jak pravni mehanizam za kontrolu i promociju transparentnosti lobističkih aktivnosti.

Komiteta ministara, izvršno telo SE, izdao je preporuku članicama da lobiranjem može da se postigne legitiman doprinos otvorenim vladama i dobro informisanim donosiocima odluka, ali da većina zemalja još nema sveobuhvatni pravni okvir koji reguliše takve aktivnosti, saopštio je SE.

Vladama 47 članica najveće panevropske organizacije ili drugim zaduženim telima preporučeno je da vode javni registar lobista koji će biti javno dostupan i lak za korišćenje.

Registar treba da sadrži bar ime lobiste, na šta usmerava lobističke aktivnosti i identitet klijenta ili poslodavca, a države mogu u registar da unesu i dodatne podatke.

Preporuka o lobiranju sadrži uputstva za ponašanje lobista i preporuke za izdavanje sankcija onima koji prekrše pravila, navodi se u saopštenju.

SE predlaže takozvanu meru „hlađenja“ (cooling-off) za zaštitu integriteta javnog sektora, odnosno vremenskog perioda koji mora da prođe da bi neki funkcioner postao lobista i obrnuto.

Zvaničnici takođe moraju da obučavaju državne činovnike kako da izbegnu sukob interesa i poklone lobista.