Koalicija obećala da će da iskoreni Islamsku državu

Svet 22. mar. 201723:41 > 23:52
Podeli:
Izvor: Tanjug/AP Photo/Cliff Owen

Međunarodna koalicija, koju SAD predvode u borbi protiv islamskih ekstremista, obećala je da će iskoreniti "globalnu pretnju" - Islamsku državu, i likvidirati njenog lidera Abu Bakra Al-Bagdadija, rečeno je na sastanku u Vašingtonu, koji je protekao u senci terorističkih napada u Londonu i smrtonosnih napada na civile u Siriji.

Bilo je to vatreno krštenje za čelnika američke diplomatije Reksa Tilersona, koji je bio domaćin ministara iz 67 zemalja „globalne koalicije“ protiv Islamske države, od kojih neki dovode u pitanje strategiju na kojoj Donald Tramp insistira kao sredstvu koje će „demolirati“ džihadiste. 

Američki predsednik, izabran sa izolacionističkim programom spoljne politike, želi da poveća budžet za odbranu za 10 odsto, a da za 28 odsto smanji sredstva diplomatije. U tom kontekstu, on je tražio od Pentagona sveobuhvatan plan da se „iskoreni taj gnusni neprijatelj planete“. 

U istom borbenom tonu u završnoj deklaraciji, 68 članova koalicije je reklo da su „ujedinjeni u odlučnosti da eliminišu tu globalnu pretnju“. 

Reks Tilerson je osudio „globalnu silu zla“ i obećao „smrt“ Abu Bakru el Bagdadiju, na isti način na koji je osnivač Al-Kaide Osama bin Laden ubijen u maju 2011. godine.  „To je samo pitanje vremena“, uveravao je državni sekretar SAD. 

Onima koji brinu da bi se SAD mogle povući s Bliskog istoka, on je rekao da je „pobeda nad Islamskom državom cilj broj jedan Sjedinjenih Američkih Država u tom regionu“. 

Ali, deseti sastanak te koalicije, koju je septembra 2014. godine osnovao tadašnji predsednik SAD Barak Obama, bio je u senci dva teroristička napada u Londonu, u kojima je poginulo petoro ljudi, i to upravo na dan kada je obeležena godišnjica napada džihadista u Briselu – 22. marta 2016, sa 32 žrtve. 

Na sastanak u Vašingtonu senku je bacila i smrt 33 civila u blizini Rake – de fakto glavnog uporišta Islamske države, u napadu koji je, kako se veruje, izvela baš ta koalicija, na centar za izbeglice. Po sirijskoj Opservatoriji za ljudska prava, napad je izveden u utorak južno od Al-Mansura, grada koji Islamska država kontroliše na severu Sirije, a koji je redovno na meti aviona koalicije.

Koalicija je najavila da će to „istražiti“. 

Pre sastanka u Vašingtonu, neslaganje je izbilo među pojedinim zemljama o strategiji preuzimanja dva bastiona Islamske države: Rake u Siriji, i Mosula u Iraku.